Naszályi-víznyelő

Aki nem látta még a barlangról készült filmet, az itt megtekintheti:

 

 

 

 

 Összefoglalás:

A barlang Vác fölött, a még a Dunántúli főkarszthoz tartozó Naszályi-rög magaslatán, 511 m tszf. magasságban nyílik egy rövid vakvölggyel is rendelkező nagy víznyelőtölcsér alján, de kialakulását tekintve a víznyelőműködés vélhetően csak másodlagos jelentőségű.

Vízgyűjtő területe csekély, felszíni vízfolyás csak ritkán alakul ki rajta, ugyanakkor a 171 m mély és 2200 m összhosszúságú barlang impozáns (tágas) méretei tekintélyt parancsolóak.

Első járatait az 50-es években bontották ki, azóta hosszú szünetekkel több különböző barlangász csoport is kutatta. A 90-es évek közepétől 2016-ig a kutatás folyamatosan folyt, bár a kezdeti sikeres kürtőmászások után nagyrészt a mélypont ellen irányult, ahol a járat totális eltömődése miatt nem járt eredménnyel.

Laikusok számára nem látogatható (ajtóval lezárt), barlangászok számára is csak a május 1-től augusztus 31-ig tartó nyári időszakban.

A barlang fontos denevér-telelőhely valamint nászbarlang is, tehát a denevérek nem csupán a nappali alvást és a téli hibernációs időszakot töltik itt, hanem szaporodási céllal is felkeresik. (Ez utóbbi miatt kezdődik a denevérzárlat már szeptember 1-én.) 

naszaly1(1) 1

Kékkel körülrajzolva a Víznyelő vízgyűjtő-területe (feltéve, hogy a Stressz-rekesz is ide csatlakozik). Az senkit ne zavarjon, hogy az alaptérképen Sárkánylyuk-víznyelőnek írták, a térképek készítői általában azt hiszik, hogy minden tudnak, így nem szoktak utánanézni, hogy minek mi a neve vagy mi nem…

 

Kezdeti kutatástörténete:

A nyelő alatti barlangot először 1952-ben bontották ki a Váci Gimnázium diákjai Bánhidi László és Joó Tibor vezetésével 60m hosszúságban. Ők a Színlő-barlang nevet adták neki, aztán bejárata eltömődött, és feledésbe merült. 1974-ben folytatódott a feltárás, a Vörös Meteor TE barlangász csoportja átbontotta az Ördögmalomnak keresztelt omladékot, ám a barlang ma is ismert mélypontjáig, a Nem Várt Álmok Terméig levezető tágas járatot “elfedezték előlük” egy bizonyos Viktória Barlangkutató Csoport tagjai. Minderről egy régi kutatási jelentés tanúskodik, valamint a mélyponton méteres betűkkel felfestett felirat…

1994-ben az Antal József vezette Naszály Csoport vette birtokba a barlangot, később a kutatásba az Ézsiás György által vezetett Troglonauta Barlangkutató Egyesület is bekapcsolódott.

.

.

Az Ó-kürtő alsó szakasza (Ez még 1996-ban mászták ki)

Az Ó-kürtő alsó szakasza (Ez még 1996-ban mászták ki) Fotó: Slíz György

Egy kilométernyi összhosszúságban tártak fel kürtőrendszereket, melyek közül legjelentősebb a mélypontról felfelé tartó Ó-kürtő és környéke, valamint a jelenlegi fő közlekedési útvonalat jelentő Holt-kürtő. Ezidőtájt a legkomolyabb barlangászok jártak ide kürtőt mászni, a kutatási jelentésekben számos ismerős névvel találkozunk.

.

Felirat az Ó-kürtő első terasza felett (kb ott, ahová kellő bátorsággal akár még kötél nélkül is fel lehet merészkedni…)

Így lőn vége, így lőn vége az izsapi bálnak

A kétezres évek elején aztán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (amely akkor még mint természetvédelmi hatóság járhatott el) elvette a Naszály Csoporttól a kutatási engedélyt, méghozzá a botrányos kutatási jelentéseik miatt, illetve egyes utalások szerint egy engedély nélküli túravezetés miatt (utóbbi azonban még életszerűtlenebb magyarázat).

Ez – ismerve, hogy a kutatási jelentéseket általában senki nem szokta elolvasni – nehezen hihető, de ha megnézzük ezeket (mert a Barlangnyilvántartásban elérhetők), akkor beláthatjuk, hogy valószínűleg, ha Antal Józsi lett volna a DINPI barlangtani felügyelője, akkor ő maga is elvette volna az engedélyt…

.

Részlet az ominózus kutatási jelentésből – néhai Juhász Márton úr, a DINPI barlangtani felügyelője nem értékelte a rejtói magasságokban szárnyaló írás szépirodalmi értékét…

Ezután a Troglonauta Egyesület kapta meg az engedélyt, majd az együttműködés egy ideig még folytatódott, aztán a két társaság vezetője összeveszett, és a Naszály Csoport illegalitásba kényszerült.

Az elátkozott szifon

2002 után tehát a barlang kutatását a Troglonauta Egyesület végezte. Első dolguk volt a Holt-kürtőn keresztül egy kényelmes és biztonságos új főútvonalat kialakítani az Ördögmalom helyett. Masszív rozsdamentes acél létrákkal és a veszélyes omladékok összebetonozásával példaértékű kiépítést végeztek, majd amikor ez elkészült, elkezdték a mélyponti szifon bontását.

.

Csendélet gátrendszerrel, szivattyűcsővel, erősáramú kábellel a szifon felett, a Nem Várt Álmok Termében

Ez történelmi hiba volt, ugyanis ez a barlang nem egy klasszikus értelemben vett víznyelő, például nem tartozik hozzá forrás.  Az itt elnyelődő víz kizárásos alapon a budai termálforrásokban lát napvilágot, de útja során nem a Megyeri hídon megy át, hanem leáramlik a mélykarsztba, és többezer év múlva emelkedik a felszínre. Horizontális patakos járat tehát nincs, a piros masnival megjelölt kacsa nem tud átúszni a Gellért fürdőbe. Ugye, senki nem látta még a budai termálforrásokat megáradni és sódert ontani, mint ahogy például a Jósva-forrás szokta aggteleken? Ebből lehet tudni, hogy a szifon után nem várható légteres járat, csupán a reménytelen eltömődés.

(Természetesen igaz az, hogy a szifon (511 m – 174 m = 347 m) nem azonos az elméleti karsztvízszinttel, de ugye az sem olyan egyértelmű, hogy mi lenne a karsztvízszint a hegy alatt, mivel az észlelőkutakat jellemzően nem a hegyek tetején szokás fúrni. Amit viszont tudunk, személyes tapasztalatból, hogy a Pilisben is 330 méter körül van a Csévi-szirti-barlangrendszer legmélyebb pontja, a Vacska-barlang szifonja. És az, hogy annak közvetlen közelében más magasságokban is vannak vizes végpontok (Leány-bg mélypontja, Ajándék-bg tavai), azt jelzi, hogy vannak a hegyben olyan rossz vízvezető zónák, ahol magasan a karsztvízszint felett is állóvízzel teli járatok alakulnak ki. Innen értelemszerűen az esetleges hordalék nem megy tovább semerre, hanem deponálódik, tehát az ide vezető esetleges víznyelőjáratok fejlettsége nem a kutatás melletti, hanem éppen az ellen szóló érv.)

..

A Naszályi-víznyelő és a budai források kapcsolatának vázlatos elképzelése (hangsúlyozzuk a vázlatos szót, az ábra csupán azt hivatott szemléltetni, hogy a termálkarsztra jellemző mélységi áramlás miatt nem várható horizontális patakos járat.). Rajzolta: Slíz György 

Ennek dacára elődeink irdatlan energiákat fordítottak a szifon folyamatos szivattyúzás mellett való ásására, és ahogy egyre mélyebbre bontották a kutatógödröt, úgy egyre nagyobb medencéket kellet kialakítani. 

A Pilisen szerzett tapasztalatainkból azt gondoljuk, hogy ez a barlang elsősorban nem víznyelőként alakulhatott ki. A vízgyűjtő területéhez képest a járatok mérete indokolatlanul nagy, és sok járat a  karsztvízszint alatti oldás nyomait mutatja. Lehet, hogy például a Vacska-barlangnál tapasztalatakhoz hasonlóan a víznyelőszerű járat csupán kis része egy nagyobb, freatikus eredetű labirintusnak. Ha ez így van, akkor a kutatásnak nem a mélypont ellen kell irányulnia, hanem a huzatot és a denevérek kijelölését kell megkeresni és követni.

2017: A forradalom és a Naszályi-szirtek

2016-ban a Troglonauta Egyesület feladta a barlang kutatását, mi pedig (az ő beleegyezésükkel) megkértük a kutatási engedélyt, így 2017-től már mi vagyunk, azaz a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület a barlang “gazdája”.

Azért az idézőjel, mert a barlang állami tulajdon, és a kezelője (a tulajdonosi jogok gyakorlója) a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. (Ezt törvény rögzíti.)

Elődeink a kutatás befejezésekor az immár célját vesztett gátrendszerüket felszámolták, és a profin kiépített barlangot minden megszerzett információval együtt a rendelkezésünkre bocsájtották, amiért nem lehet elég nagy köszönetet mondani.

Kutatási engedélyt kértünk emellett hegy északi oldalában nyíló úgynevezett Idegrendszer-barlangra is, amelynek rendkívül erős huzatára még Szenthe István hívta fel a figyelmemet.

Persze ezt a huzatot már mások is észrevették, a kutatási jelentések is említik, mint a víznyelő valószínű alsó bejáratát. Itt 2017 őszén feltártuk a 400 méter hosszú Forradalmi-ágat, és ezzel 20 év után újra elkezdődtek a naszályon a felfedezések.

 

 

 

 

A Forradalmi-ág egyik fő huzatoló végpontja a térkép szerint 13 méterre megközelíti a víznyelő járatait, így kézzelfogható közelségbe került a két barlang összekötése is.

Névtelensásdinak

A Naszályi-víznyelő és az Idegrendszer együttes alaprajza (már a Forradalmi-ággal)

A Naszályi-víznyelő és az Idegrendszer együttes alaprajza (már a Forradalmi-ággal)

 

Mikor lehet megnézni?

Ezek a barlangok a laikusok számára nem látogathatók, ajtóval lezártak, de ha valaki elég fiatal és elég elszánt, akkor elképzelhető, hogy előbb-utóbb a kutatás keretében lejöhet velünk. (Szoktunk szervezni barlangász tanfolyamot is, illetve elvétve előfordulnak nyílt programjaink, még ha nem is feltétlenül itt.)

A barlangászokat is arra szeretném kérni, hogy bár elméletileg a Nemzeti Parktól is szerezhetnek látogatási hozzájárulást, de inkább minket keressenek meg, és jöjjenek segíteni a kutatásban. Ne aggódjon senki, már nem kell a szifont ásni.

A víznyelőben 2019 07 18-án történt továbbjutásról itt írtunk:  http://foldalatt.hu/tovabbjutas-a-naszalyi-viznyeloben/6896/

Denevérek

Denevérek a tágas főágban

A víznyelő (elavult) oldalnézeti térképét lásd itt.

 

Denevérkiállítás

Denevérkiállítás. A járat szép részeit elkerítő zsinóron kapaszkodni könnyebb, mint bármi máson, ezért azon úgy sorakoznak a denevérek, mint a zoknik a szárogatón. (A fotó 2014-ben készült) 

Az adatok  forrása az Országos Barlangnyilvántartás, az alábbi összefoglaló írás: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/barlang/4TINFO/MO/naszaly/nvny.htm,

valamint a Naszály Csoport és a Troglonauta Egyesület kutatási jelentései: http://termeszetvedelem.hu/barlangkutatasi-jelentesek ,

valamint kollegák elmondásai és saját tapasztalataink.

Egykori felirat a mélyponti teremben

Szerény kis Viktória-felirat a mélyponti teremben

2 hozzászólás a(z) Naszályi-víznyelő bejegyzéshez

  1. Bóthné mondta:

    Olvashatatlan az oldaluk, olyan sötét.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>