Kristálybarlang a nagyváros alatt

A könyv

A könyv

Dr. Leél-Őssy Szabolcs nemrég megjelent könyve (Kiadta a Szegedi Tudományegyetem TTIK Földrajziés Földtani Tanszékcsoport a Geolitera sorozat keretében)  a József-hegyi-barlangról szóló, de rövid kitérő erejéig a többi budai (város alatti) barlangról is író alapos, szakmailag is mélyen szántó és megjelenésében is igényes monográfia, amely 192, A4-nél nagyobb oldalon jelent meg, keménytáblával. A terjedelem felét színes képek teszik ki, amelyek között archív képeket, illetve főleg a képződményeket valamint a barlang tágas tereit ábrázoló profi barlangi fotókat találunk.

A fejezetek között megtalálhatjuk a feltárási előzményeknek majd a terület földtanának ismertetését, az ásványkiválások részletes leírását és keletkezését, majd a feltárásnak és a későbbi további környéki kutatásoknak a történetét, amely laikusok számára talán az egész mű legérdekesebb része. A barlangban megtehető túrák részletes leírásával foglalkozó fejezet azonban már kicsit erőltetett, szerintem a “kő mögött jobbra fordulunk” típusú leírásokat az olvasó rendre átlapozza…

A barlang legérdekesebb fejezete számomra a hasznosítási terv, ugyanis a barlanghasznosítás eleve tabutémának számít,

Csodaszép képződmények csodaszép fotókon

Csodaszép képződmények csodaszép fotókon

ráadásul a József-hegyi-barlang a közhiedelem szerint valami elefántcsonttoronyhoz hasonló, babonás tisztelettel emlegetett, elérhetetlen és megközelíthetetlen objektum.

A könyv leírása egyébként elérhető itt, és megvásárolható az MKBT székhelyén (Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete) 5500 Ft-ért.

Archív csapatképek

Archív csapatképek

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Pingback:A József-hegyi-barlang 30 éves szülinapja – Kristálybarlang a nagyváros alatt - Földalatt.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>