Overallos kalandturisztikai barlangok

 
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén

A Baradla Retek-ágában, Béke-barlangban, Kossuth-barlangban van lehetőség vízben gázolós, valamint az Alsó-hegyen található Meteor-barlangban emellett kúszós-mászós jellegű kalandtúrára, előzetes bejelentkezéssel.

 

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén

A Bolhási-víznyelő, Esztáz-kői-barlang, Gyurkó-lápai-barlang, Hillebrand Jenő-barlang, Kecske-lyuk, Kő-lyuk, Létrási-vizesbarlang, Lilla-barlang, Vénusz-barlang várja a kalandtúrázókat, előzetes bejelentkezéssel. A felsoroltak között egész komoly ügyességet igénylő, vizes, hasoncsúszós-mászós barlangok is megtalálhatók.

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén

A budai Mátyás-hegyi-barlangban zajlik a legprofibban megszervezett kalandtúráztatás, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes a szintén budai, borsókövekkel borított falú Ferenc-hegyi-barlangot valamint a kicsit messzebbi, labirintusos járataival egy erjedési lyukas sajtra emlékeztető Solymári-ördöglyukat is megtekinteni az IBBS (Ifjúsági Barlangtúra és Barlangi Sportterápia Egyesület) szervezésében.   Ezen kívül a Dorog és Esztergom közötti Sátorkőpusztai-barlang is látogatható az év néhány napján a BEBTE szervezésében. Itt egy viszonylag rövid szakaszt láthatunk, lévén hogy az egész barlang nem nagy, viszont a különleges képződmények és a szerény belépődíj kárpótolja a látogatót.

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén

Az igen kiterjedt és tágas, tektonikus eredetű hasadékrendszer, a Csodabogyós-barlang a terület egyik, és a jóval szerényebb méretű, agyagos, fosszilis hévizes járat, a Szentgáli-kőlik a terület másik kalandturisztikai barlangja. Mindkét barlang esetében különlegességnek számít, hogy az üzemeltetést a rendhagyó módon a barlangot korábban felfedező kutatóegyesületek végzik, így az egyébként nem csekély túradíjból a barlang feltárói is részesülnek.

 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén

Mészégető-források barlangja, Szuadó-völgyi-víznyelőbarlang, Trió-barlang

 

2 hozzászólás a(z) Overallos kalandturisztikai barlangok bejegyzéshez

 1. Szűcs Erika mondta:

  Szia!
  Pilisszentkeresztről érdeklődöm… Szerveztek-e barlangtúrát a Pilisben (a környéken) látogatható barlangok valamelyikébe mostanában? Pl. Pilis-barlang, Szent-Özséb barlang, egyéb, ami átlag embernek látogatható. Azért egy kis kihívás nem árt…
  Van-e rá lehetőség, hogy egy csoportot összeszedek és – természetesen térítés ellenében -, lekísértek bennünket, főként meditáció céljából?
  Erika (20-4116641)

  • Slíz György mondta:

   Kedves Erika!
   Térítés ellenében semmiképpen sem lehet, mert az jogilag barlanghasznosítás lenne, ami nagyon-nagyon gonosz dolog, közönséges halandóknak (mint pl. nekünk) ilyent csinálni tilos. Egyébként is a Szent Özséb-barlang csak kutatási céllal látogatható, tehát leginkább a kutatás keretében lehet lejönni. A Pilis-barlang is látogatási engedélyhez kötött, de az nincs lezárva (10 éve ellopták belőle a zárat, és a DINPI nem pótolta), így a gyakorlatban senkit nem érdekel, hogy ki megy oda és ki nem. Például engem sem. Ha időközben új ajtó van esetleg rajta, akkor elnézést, én több mint egy éve nem voltam ott.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>