IKSZ – iskolai közösségi szolgálat

 

A Szent Özséb Barlangkutató Egyesület több mint 10 éve a magyarországi feltáró barlangkutatás élmezőnyébe tartozik, első igazán komoly eredményünk a Vacska-barlang feltárásában való részvétel volt 2008-2013 között, bár ma már ezt vitatják. 2015-ben a Kiss Péter-barlang felfedezésével, 2017 óta pedig a Naszályi feltárásokkal értünk el mindenkit meglepő eredményeket.

Legutóbbi felfedezésünk 2020 április 17-én a Kiss Péter-barlang (Dinó-rejtek) mély szakaszának a feltárása, a 114 méter mélység elérése, előtte pedig 2019 augusztus 26-án a Naszályi Barlangösszekötés volt.

Egyesületünk közhasznú szervezet, így igazolhatja az érettségiig teljesítendő 50 órás kötelező ún. “iskolai közösségi szolgálat”-ot a barlangi kutatómunkában, vagy az ahhoz kapcsolódó felszíni feladatokban való részvétellel.

Ez legtöbbször a sötét középkort idéző “rabszolgamunkát”, vödör-adogatást, cipekedést stb jelent, de olykor előfordul, hogy rendezvények lebonyolításában is szükség van segítségre, pl. teljesíténytúrán az ellenőrzőpontokon pecsételni vagy gulyáslevest főzni, ami akár még egy fiatal és erős szervezet számára is vállalható kihívás.

IMG_8520 retus kis

Tereprendezés a Kiss Péter-barlang bejáratánál (2014) Fotó: Domahidy Farkas

 

Bár a barlangkutatás, a barlangok állapotmegőrzésére irányuló kiépítések, valamint a barlangokkal kapcsolatos ismeretterjesztés a meggyőződésünk szerint hasznos – és a köznevelési törvény szerint is – de léteznek olyanok, akik szerint nem az.

Ez egy messzire vezető filozófiai kérdés (melynek lényege abban gyökerezik, hogy létezhet-e az emberiségnek a saját fennmaradásán túlmutató célja), de felesleges lenne róla vitatkozni, tehát ha valaki csak az igazolás miatt jönne, akkor előtte érdeklődje meg az iskolájában, hogy elfogadják-e.

 

Eddig főleg az esztergomi Árpádházi Szent Erzsébetből, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumból,  de leginkább az én volt iskolámból, az Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumból jöttek gyerekek. Ezidáig még mindenki túlélte.

Azoknak ajánljuk, akik:

- szoktak sportolni, természetjárók, nem okoz nekik gondot egyenetlen terepen közlekedni,

- szeretik a kihívásokat, nem ijednek meg a szűk helyektől, az időjárástól, vagy ha sáros lesz a ruhájuk, 

- nem bánják, ha korán kell felkelni, és nem bánják azt sem, ha jól elfáradnak.

- akiket  a szüleik elengednek

 

Most elsősorban a Boldog Özséb Évre való tekintettel a pilisi kutatásainkat erőltetjük, például az új indikációt, vagy további felszíni bontásokat, vagy akár a Kiss Péter-barlangot, a Szent Özséb-barlangot, de nem felejtkeztünk el a Naszály hegyen (Vác fölött) a Naszályi-barlangrendszerről sem.

Akikkel először találkozunk, azok készüljenek fel rá, hogy valamilyen felszíni vagy felszínközeli feladatra lesznek befogva. Persze igyekezni szoktunk úgy alakítani, hogy aki eljön közösségi szolgálatra, az barlangot is lásson, ne csak a rabszolgamunka jusson neki.

IMG_0214 Noncsilla kicsi

…hogy aki eljön közösségi szolgálatra, az azért barlangot is lásson (szalmacseppkövek a Szent Özséb-barlangban, fotó: Domahidy Farkas)

 

Akin látszik, hogy ügyes, azt később izgalmasabb bontásokra is hívhatjuk, tehát akár felfedezésnek is részesévé válhat.

Konkrét programokat nem hirdetünk meg itt, hanem jelentkezni kell, lehetőleg csapatosan, a gyorgy (pont) sliz (kukac) gmail (pont) com címen (vagy a kapcsolat menüpontban). 

Mit kell hozni? 

Alapvetően az egyes programok előtt külön egyeztetjük, de nem lehet eleget hangsúlyozni, ezért itt is leírjuk, hogy a barlangokban nyáron is hideg van (7-11 fok), és télen a felszínen pedig főleg hideg van, tehát az az öltözet, ami a lakástól az iskoláig még éppen elég a túléléshez, az a hegyen már nem.

Továbbá overallokat mérsékelten tudunk adni, tehát váltásruha is kell, olyan, amit bátran össze lehet koszolni. Javasolt továbbá fejkendő vagy sapka a sisak alá, és kertész- vagy munkáskesztyű. (Sisakot-lámpát adunk.)

És aki nem töltötte be a 18. évét, annak egy szülői igazolást, hogy a barlangi kutatómunkában a saját (illetve gondviselője) felelősségére vesz részt

 

Ki az ideális jelentkező? A barlangi bontáshoz nem szükséges különleges fizikum, sokkal inkább az elszántság a meghatározó, semmint a bicepszek keresztmetszete. Sőt, a barlangban a vékony testalkat olykor behozhatatlan előnyt jelent, nem egy felfedezés történt már ennek köszönhetően, tehát tévedés azt hinni, hogy 40 kilós lányoknak ne lehetne keresnivalója ezen a szakterületen.

.

Utaznak a vödrök a felszín felé a Kiss Péter-barlangban (2016)

 

A barlangkutatás többnyire csapatmunka – és ezt az oldalát én a cserkész múltam miatt szeretem is kiemelni – tehát azoknak való, akiknek nem okoz problémát, hogy alkalmazkodni kell a többiekhez (illetve jelen esetben a kutatásvezető utasításaihoz), és hogy az ember a kitermelés közben nem akkor eszik/iszik/végzi a dolgát, amikor szeretné, hanem amikor e célból szünetet tartunk.

 Jelentős felfedezéseink – a szakértelem és a szerencse mellett – annak köszönhetők, hogy kitartóan és lelkesen dolgozunk, tehát aki csatlakozik hozzánk, az készüljön fel rá, hogy el fog fáradni és izomláza lesz.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>