Magyarország barlangjai

Kordos László: Magyarország barlangjai. (Gondolat, 1984)

Borító

Borító

A 326 oldalas, félkemény kötésű, A4 és A5 közötti méretű könyv 70 oldalnyi általános bevezető után egyenként tárgyalja végig az szerzők által kiválasztott 55 legjelentősebb barlangot. Legnagyobb hibája, hogy sajnos nem felel meg a mai kor elvárásainak. Képanyaga fekete-fehér, és külön ívekre van összegyűjtögetve, amelyen az sem sokat segít, hogy a legvégére néhány színes képet illesztettek. Közben pedig nehezen áttekinthetető szövegfolyamként tölti ki a lapokat a barlangokról szóló, sokszor indokolatlanul részletes leírás.

(A 142. oldalon például így ír: “A második szakasz a Nagy-teremtől a Bástyáig tart, itt már jóval kiegyenlítettebb hőmérsékleti viszonyokat találni,  a harmadik szakasz a Bástyától a barlang végéig, illetve a második szakasz magas, mennyezeti régióiban terjed ki. Itt már a hőmérséklet ingadozása évi 1 C-on belül marad.” És mivel Nagy-terem és Bástya szinte minden barlangban van, 5 oldalt kell visszalapoznunk, hogy megtudjuk, hogy a Lillafüreden nyíló István-barlangról van szó, amelyről egyébként kb. 30 oldallal később egy fotó is található.)

Azért a könyvben sok olyan információ van, amely egyébként a feledés homályába veszett volna, és érdekes képet nyújt a barlangkutatás akkori állásáról, igényesebb barlangászok könyvespolcának ez is kötelező alkotóeleme.

belül

Mellesleg digitális formában megtalálható ezen a linken: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/barlang/zip/kordos.htm

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>