Összement a Kiss Péter-barlang, már csak 114 m – elkészült a fixpontos felmérés a mélypontig

IMG_6698 (2) kis. Fenekes-hasadék felső, tágabb szakasza fekvő

Új fotó  a Fenekettes-hasadékban. További képekért lásd lent a galériát.

 

Ritka de nem példa nélküli, hogy a kutatás hatására egy barlang kisebb legyen. Ezúttal is ez történt, amint elkészítettük (a Kutatótábor során) a barlang mélypontjáig vezető fixpontos felmérést (korábban csak vesztettpontos felmérés volt, azaz a térképezési pontokat nem jelöltük meg, így, különösen a korábbi és későbbi felmérések illesztésénél komoly hibák kerülhettek bele. A fixpontos felmérés során a pontokat falba fúrt kis csavarok jelképezik, többnyire (ahol nem akadunk bele) számozott bilétával ellátva, így a pontok illesztése egzakt, és a felmérés bármikor ellenőrizhető vagy kiegészíthető.

Mint ismeretes, a Feneketlen-hasadék bontásának eredményeképpen 2020 áprilisban a Kiss Péter-barlang mélységét jelentősen megnöveltük, akkor azt mondtuk, hogy 67-ről 117 méterre nőtt.

Az új mérés alapján a teljes szintkülönbség 114,4 méter, a mélység a nulla ponttól mérve 110,2 méter. (Továbbra is létezik még a korábbi 2 méter lefelé a mélyponton, ami egy járhatatlan lyuk, ezért a barlang mélységéhez nem adható hozzá.)

Ez azt is jelenti, hogy ha csak a bejárattól való mélységet nézzük, akkor mégis a Szopláki-ördöglyuk a Pilis III. legmélyebb barlangja a maga 111 méteres mélységével (bár csak 1 méter a különbség, ami hibahatáron belül van, hiszen pl. a nulla pont elhelyezése nem egy egzakt dolog, így nincs értelme barlangok mélységét nagyobb pontossággal megadni, mint amilyen pontossággal értelmezhető a bejárat szintje.
Persze ha az Ajándékot bekötik a Csévi-szirti-barlangrendszerbe, akkor  helyreáll a Kiss Péter-barlang III. helyezése)

Az alábbi galériában a mélypont felé menet (pontosabban onnan visszafelé jövet) készült új fotók láthatók.

.

A korrigált térképvázlat

 

 

Könyvjelzőkhöz permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>