Összekötés!!! Létrejött a Csévi-szirti-barlangrendszer

2010.12.12-én  hosszas bontás után sikerült összekötni a Leány-Legény-barlangrendszert a Vacska-Rejtekút-barlangrendszerrel. Az így létrejött Csévi-szirti-barlangrendszer
11700 méteres hosszával és 203 méteres mélységével egyaránt a hazai harmadik helyre került a dobogón. (A mélység most nem változott, ahhoz egy újabb összekötés volna szükséges az Ajándékkal).

2009 márciusában, a Mélykőháti-terem felfedezése után merült fel először a nagy összekötés lehetősége, itt egy huzatoló szűkület 17 méterre közelítette meg a Legény-barlang Cherubion nevű szakaszát. A Vacska felől azonban fejletlen szálkőlukacskává fajult a járat, a Legényben pedig nem találtuk a megfelelő pontot, így ezzel felhagytunk.

Az idén nyáron feltárt Expressz-járat hozott új reményt, a végpontja ugyanis később 8 méterre megközelítette a Legény-barlang Patakos-ágát. Mivel ott is megvolt a huzat, és át is lehetett kiabálni, ezért a siker biztos volt, csak azt nem tudtuk, mennyi munkát igényel.

Mindkét irányból megkezdtük a munkát, a Rejtekút felől szűk, de járható járatból kellett az agyagot kivakarni, itt azonban depózási gondok voltak. (Nem volt hová rakni a kibontott agyagot). A Legény felől pedig egy 5 cm magas légrés alatt 40 centi vastag mésztufa-kéreg volt, amelyet igen nehéz volt szétvésni, ráadásul a hirtelen hóolvadás miatt még a víz is elöntötte a munkaterületet. Emellett a járatok nem is pont jó irányba mentek, volt olyan nap is, hogy a munka végére növekedett a két végpont közötti légvonalbeli távolság.

Aztán váratlanul felfedeztünk egy 4 méteres köztes szakaszt, amely után már gyerekjáték volt a maradék kis agyagdugót átlukasztva megtenni az első átmenőtúrát: A Rejtekútbeli brigád a Legény felé hagyta el a barlangot.

A Patakos-ág végpontját egyébként már elődeink is ismerték, lehet róla olvasni 50-es évekbeli leírásokban is, de mi is számaon tartottuk, mint huzatoló lehetséges bontási pontot már a Vacska-barlang felfedezése előtt. Hát most erre is pontot tettünk.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>