Folytatódik a naszályi felfedezés: a Q-kürtő és az Igazi Mok Terme

(Frissítés: http://foldalatt.hu/ujabb-150-meter-terero-es-a-fo-huzat-mar-500m-az-uj-resz/6962/ )

A héten végre sikerült kitágítani a Homokköves-kaput úgy, hogy azon kifejlett példányok is átférjenek, valamint megszüntettük azt a szűkületet, ahol a Sasnövelde-ág a régi részből kiágazik. Ezenfelül az útvonalnak a régi részben haladó szakaszán is felszámoltunk két életveszélyes pontot.

Ezt követően bejártuk a Sasnövelde ág legújabb, tágas szakaszát, amely méreteiben vetekszik az Ó-kürtővel és a Nem Várt Álmok Termével:

.

Kimászás az Igazi Mok Terme felől a Q-kürtőbe. (Naszályi-víznyelő, Sasnövelde-ág, feltárva 2019 július)

Az új rész nagy terme éppen ezért az Igazi Mok Terme nevet kapta, a kürtő pedig — amelyet a járat középen kapott el, tehát lefelé és felfelé is lehet benne továbbmenni — a Q-kürtő nevet kapta. (Azért, mert P-kürtő már van egy a Forradalmi-ágban, és ez volt a soron következő betű.) A Q-kürtő alján és oldalából különféle bújócska-járatok indulnak, ezeket nagyjából bejártuk, de a kürtő kimászása kötötte le a fő erőinket. 30 méter magasra másztunk fel benne, akkora, mint a Szent Özséb-barlangban az Eső-terem, mindenféle kiágazásokkal, és még nem értük el teljesen a tetejét, bár a neheze már megvan. (Az Igazi Mok Termének szintén vannak kimászandó kürtői, bár azok nem annyira látványosak.)

Az új rész hossza (becsült poligonhossza a múlt hetivel együtt) 250 méter.

Immár elkészült a Sasnövelde-ág felfedezéséről szóló videó is:

 

 

A naszályos videók lejátszási listája itt található: https://www.youtube.com/watch?v=6atKpPMz9tw&list=PLkrYYu1b1fhl7WT1OJl9oIcX2O1Bgj0Sz)

Készült néhány profi fotó, amelyek alább láthatók a galériában.

Az új rész már annyira távol van a bejárattól, hogy cipekedés nélkül, rutinos, ügyes emberekkel, feszített tempóban is két óra elérni, tehát egy leszállás során 4 óra csak a barlangi közlekedés, és akkor még nem csináltunk semmit. Ezért a kutatás frekvenciáját lecsökkentettük, a 4 napos tábor alatt kétszer szálltunk le, viszont ezek 20 órás túrák voltak. Úgyhogy kellemesen elfáradunk…. :-) A felszíni ügyelet korábbi default beállítását, miszerint “másnap reggelig nem kell aggódni”, átkapcsoltuk a “másnap estig nem kell aggódni” állapotba. 

(A Naszályi-víznyelőről szóló összefoglaló oldalunk itt látható)

Könyvjelzőkhöz permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>