Dr. Leél-Őssy Szabolcs látogatása a Szent Özséb-barlangban

 

Dr. Leél-Őssy Szabolcs, az MKBT elnöke egy szakdolgozatát író geológust kísért el, ennek során egy majdnem egész napos túra keretében bejártuk az egész barlangot, elmeséltem a kutatástörténetét, és megbeszéltük a hypogén karsztfejlődés valamint a fokozódó nemzetközi helyzet valamennyi kérdését.

A bejáratnál - Ariadne-barlangrendszeres pólóban...

A bejáratnál – Ariadne-barlangrendszeres pólóban…

Mi ebben a különleges? Az, hogy ez olyan, mint ha az ENSz főtitkára látogatást tenne a Donyecki Népköztársaságban.

Szabolcs már 2011 körül is járt a Szent Özséb-barlangban, amikoris egyik fiát valamint néhány hallgatóját hozta el egy túrára. Akkor azonban én még megbecsült barlangkutatóként voltam számon tartva, köszönhetően annak, hogy a Vacska-barlang feltárásában szorosan együttműködtünk azzal az Ariadne Egyesülettel, amely később megelőző atomcsapást mért ránk

2013 május végén egy jól előkészített feljelentéssel egyik napról a másikra barlangfeltörő közellenséggé váltunk – legalábbis a barlangász közösség számára, mert egyébként az eljárás során semmit nem tudtak bebizonyítani a védett területre való belépésen kívül. Ehhez a hisztériához annak idején az MKBT is csatlakozott, ennek olyan markáns jelei voltak, mint például hogy a szakmai napokon nem tarthattunk előadást, vagy hogy a Felfedezők Napján nem jelenhetett meg az akkor frissen kiadott “Felfedezések a föld alatt” című könyv, pusztán azért, mert azt én szerkesztettem. 

De közben múlt idő, 2014-ben már Adamkó és Leél-Őssy hívására részt vettünk a Törökvész-úti barlang bontásában (az már nem a mi hibánk, hogy az a Ferenc-hegyire ment rá és nem új járatba vezetett), aztán például felfedeztük – hogy csak a legjelentősebbeket említsem – a Pilisben a Kiss Péter-barlangot, majd a Bükkben a Szirén és a Dióspataki új részét, majd a Naszályon a Forradalmi-ágat, vagy most éppen a Naszályi-víznyelő új szakaszait, és a hivatalos szervek barlangi szakreferensei számára évek óta rendszeres programot jelent, hogy szemlére járjanak az általunk felfedezett új barlangokba. 

Bár azok a hangadók, akik a barlangász közösséget ténylegesen irányítják, továbbra is kitartanak a szankciók mellett (lásd a legutóbbi kutatásvezetői tanfolyam esetét), de az események egyre inkább azt mutatják, hogy az ellenünk irányuló információs blokádjuk nem fenntartható, sőt kontraproduktív.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>