Beszámoló a 2015-ös Pilis Barlangjai Teljesítménytúráról.

Beszámoló a 2015-ös Pilis Barlangjai Teljesítménytúráról

Éppen egy nyugodtabb pillanat a rajtban

Éppen egy nyugodtabb pillanat a rajtban

Ismét egy sikeres Pilis Barlangjai Teljesítménytúrát tudhatunk magunk mögött, immár a negyediket. Az időjárás kegyes volt hozzánk, ugyanis száraz, napos, és a túra utáni éjszakát leszámítva szélmentes idő volt, szinte kívánni sem lehetne jobbat. Ugyanakkor az utakon keményre taposott hó, sőt egyes helyeken jég volt, ami feladta a leckét a résztvevőknek, sokan már a nevezés közben hanyattestek, valaki többször is, mintha valami Chaplin-film forgatásán lennénk.

Zsíros kenyér és limonádé Házirétnél

Zsíros kenyér és limonádé a Háziréti-horgásztónál

Ennek ellenére volt egy olyan résztvevő, aki még a 70 után átment a Börzsönyi Éjszakai (“Dögöljmeg”) Túrára. További 3 ember az 50-est kombinálta a “Dögöljmeg”-gel. Sokan voltak továbbá, akik a szintén Szépjuhásznétól induló Kápolnák Nyomában túrát kombinálták a mi rövid távunkkal, ennek olyan szempontból lehet értelme, hogy így darabra nézve több pecsétet tudtak belehalmozni a Budapest Kupa igazolófüzetbe.

Összesen 216 résztvevőnk volt, 76-an neveztek a 20-as, 86-an neveztek a 30-as, 36-an az 50-es, és csupán 18-an a 70-es távon. Ugyanakkor az 50-est 38-an, a 70-est pedig mindösszesen 8-an, azaz nyolcan teljesítették. (A figyelmes olvasó kiszúrhatja, hogy az 50-es távon többen értek célba, mint ahányan elindultak. Ez nem adminisztatív hiba, hanem a 70-es indulók nagy arányú átállásának a következménye.)

(És nem lehet tudni, hogy a 20-as és 30-as nevezők közül hányan voltak azok, akik csak otthon, az oklevél nézegetésekor döbbentek rá, hogy nem a Kápolnák Nyomában, hanem a Pilis Barlangjai túrán vettek részt.)

Farkas Viktor Úr (balról), a túra fővédnöke (erről ő nem tudott, csak utólag neveztem ki azzá)

Farkas Viktor erdészetvezető úr (bal o.), túra fővédnöke Háziréten. Fotó: Szathmári Nóra

A túra résztvevői között természetesen nagyrészt ott voltak a korábbi évekből ismert fanatikusok, akik mindig az elsők között értek be, vagy a legidősebb teljesítő címet viselik évről évre, bár Barta Lacival most nem találkoztunk. A 70-esen így Márton Dániel érkezett be elsőként, az 50-esen pedig Őrsi Bálint.

Több régi, 15 évvel ezelőtti teljesítménytúrázó ismerősömmel is találkoztam, de az igazi meglepetést a rövid távon induló pilisszentkereszti erdészetvezető jelentette, akit utólagos engedelmével kineveztünk a túra fővédnökévé.

.

Ünnepélyes díjátadó

Idén sajnos nagy bánatunkra a barlangokba való betekintést nem tudtuk biztosítani, de ez nem a lustaságunkból fakadt, hanem a természetvédelmi hatóság és a nemzeti park igazgatóság által támasztott akadályokból. Egyrészt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség idén a tavalyival szemben áttette az engedélyezési ügyet az Országos Felügyelőséghez (OKTF), amely új, ránk nézve rosszabb jogértelmezéssel állt elő: Megállapították, hogy a túra során a barlangokba való benézés az nem “barlanglátogatás”, hanem “egyéb barlangi tevékenység”, ezáltal engedélyköteles, 50 000 Ft eljárási díjjal, és nem mellesleg ezekkel a végzésekkel újabb hiánypótlásokat kérve kitolták az engedélyezési eljárás határidejét a túra időpontján túlra.

Kevély-nyergi-zsomboly. Szerencsére idén sem esett bele senki, pedig az szabályos lett volna, mert nem látogatásihozzájárulás-köteles barlang.

Kevély-nyergi-zsomboly. Szerencsére idén sem esett bele senki, pedig az szabályos lett volna, mert ez nincs a látogatási hozzájáruláshoz kötött barlangok listáján. Domahidy Farkas felvétele.

De ha csak ezen múlik, kifizettük volna az eljárási díjat, de két szálon futott a cselekmény, ugyanis a barlangok vagyonkezelője esetünkben a DINPI, amely decemberben hozott egy új szabályozást, amit – hogy, hogy nem –  úgy szövegeztek meg, hogy arra hivatkozva el lehessen utasítani az általunk kért hozzájárulásokat egy 2 évvel ezelőtti Kutatók Éjszakája kapcsán kiszabott mondvacsinált bírságra hivatkozva. Továbbá ugyanezen szabályozás 40 ezer forintos pótdíjjal fenyeget, ha az engedélyezettnél (pl. 30 főnél) több ember megy le összesen a barlangba, és hogy ezt a pótdíjat fejenként és barlangonként értették-e, azt nem szerettük volna kipróbálni…

A Legény-barlang

A Legény-barlang. Domahidy Farkas felvétele.

Végülis is a túra felszíni részéhez megkaptuk az OKTF-től az engedélyt, csütörtök délután 4 órakor. Sőt, még azt a kérésünket is teljesítették, hogy az engedély ne csak napnyugtáig szóljon, mint ahogy szokás, hanem éjfélig, ugyanis napnyugtáig közönséges halandó embereknek lehetetlen lett volna a hosszú távok teljesítése. Reméljük, hogy ez a példás rugalmasság egy új korszak előszele.

Köszönjük a segítséget az Oszoly Egyesületnek, akik a Kevélyen lévő két ellenőrzőpontot ellátták, valamint a Pilisszentkereszti Önkormányzatnak, amely a Közösségi Ház és Könyvtár épületében ingyenesen helyet biztosított a célnak, továbbá a Szépjuhászné Gyermekvasút állomásban lévő büfének, amely egy asztal kölcsönadásával támogatta a rendezvényt.

A Sátorkőpusztai-barlang - kívülről

A Sátorkőpusztai-barlang – kívülről

Még több kép (házirétnél készült fotók) itt található:

https://plus.google.com/photos/101760207075647475223/albums/6113191668131689665

Könyvjelzőkhöz permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>