Túráink a 60. Barlangnap idején

A barlangnap szervezésétől szigorúan függetlenül, de azzal egy időben az alábbi, részben vagy egészében általunk felfedezett barlangokba szervezünk látogatási (egészen pontosan bejutási) lehetőséget.

Ha még nem olvastad, itt találod a jelen 60. Barlangnap szervezéséről alkotott különvéleményünket.

Bár a barlangnapi regisztrációt szándékosan nem fogjuk ellenőrizni, de ez mégsem nyílt nap lesz, hanem kifejezetten barlangászok, tehát kollégák (és persze szimpatizánsaink) számára meghirdetett esemény.

Ki minősül barlangásznak? Jelen értelmezében az a 14. évét betöltött természetes személy, aki, vagy akinek közeli hozzátartozója saját fejlámpával és sisakkal rendelkezik, valamint a megelőző két évben járt kiépítetlen barlangban, és nem áll tudatmódosító szer hatása alatt, és a megelőző két évben nem fejtett ki Egyesületünk elleni propagandatevékenységet és aknamunkát, vagy ha igen, akkor azt már megbánta, és a jövőben tartózkodik a folytatásától.

Előzetes jelentkezés (illetve annak általunk való jóváhagyása) szükséges. Ennek módját lásd az oldal alján.

Slósz egyik esetben sem kell, barlangász alapfelszerelés szükséges (overall nem létkérdés).

Figyelem! A barlangok keletkezésének, felfedezés történetének ismertetésére, éneklésre, stb dolgokra a túravezetés során számítani kell.

Lehetőség lesz továbbá a Felfedezések a föld alatt c. könyvünk és a megmaradt naptárak rendkívül kedvezményes megvásárlására.

Kiss Péter-barlang (Macska-völgy, Csobánka és Pilisszántó között)

A barlangról részletes leírásunkat (a felfedezésről és az ajtóról készített videókkal) itt találod.

Ez egy kis élőláncos depózással kombinált barlanglátogatás lesz, ugyanis a bejárat jelenleg be van omlasztva, de az újranyitása már előrehaladott állapotban van, és ha összejövünk legalább nyolcan, akkor néhány óra (épkézláb emberekkel kalkulálva legrosszabb esetben 4 óra) bontás után megnyílik az út és meg tudjuk nézni a Mindenszentek-termet.

Ezáltal a résztvevők egyúttal segítenének is nekünk a kutatásban. Párszáz méteres barlang, horizontális jellegű, néhány szép gipsz- és baritkristály miatt érdekes, nagy túrát itt nem lehet tenni.

Egyúttal tanulmányi kirándulás az ország legkorszerűbb és legújabb, belülről kulcs nélkül kinyitható barlangajtójának a megtekintésére!

A barlangba nagyjából tiszta overall szükséges, mert a barlang (általában) száraz, és agyagtól porzó ruha használata esetén megfulladunk a porban.

A barlang megközelítése Klastrompusztáról önállóan csak kerékpárral vagy autóval életszerű, utóbbival az egész hegységet meg kell kerülni. A Macska-barlang mellett közvetlenül, kék barlang jel. (Nem keverendő a Vacskával) A murvás úton hagyni az autót nem biztonságos, de ha erre igény van, akkor a járművek ottani felügyeletét megszervezzük. Szintén igény esetén megoldjuk az odajutást Klastrompusztáról, ha az Őrszolgálat megígéri, hogy ezúttal nem jelent fel járművel való behajtásért.

Ha a megelőző napokban nincs özönvíz, akkor a barlang száraz klímájú, csizma helyett bakancs és növényi szövet alapú (melós-)overall ajánlott. És kesztyű a vödrözéshez.

Találkozó: vasárnap 13h-kor a bejáratnál vagy megbeszélés esetén 12-kor Klastrompusztán

Létszámkorlát: 15 fő

Szent Özséb-barlang (Pilis-tető)

A barlangról részletes leírásunkat itt olvashatod. 82 méter mély, és 900 méter hosszú, inkább függőleges jellegű, de be van létrázva. Teljes bejárásához egy egész napra lenne szükség, de a látványos részei 2 óra alatt megtekinthetők úgy, hogy ebben már az “idegenvezetés” is benne van. Lemegyünk a mélypontig, ahol (egészen pontosan a Kókusz-bányától lefelé) sár lesz. A látogatási hozzájárulás még nem érkezett meg, így megeshet, hogy nem-feltáró kutatási céllal kell leszállnunk.

A barlangba ennek ellenére nagyjából tiszta overall szükséges, mert a barlang a Kókusz-bányáig “tiszta”.

A barlang megközelítése: Klastrompusztáról leginkább gyalog, fel a zöld sáv turistaút és a pilistetői betonút találkozási pontjáig, onnan pedig toronyiránt a “Nagy-Szoplák” (magyarul nagy-takony-hegy) csúcsára. Nem nagy távolság (2 km légvonalban), de sok-sok szinttel (350m) Út csak az ellentétes irányból vezet fel: ha Kétbükkfanyereg felől érkezünk, akkor onnan az erdészeti betonúton felfelé Pilistető felé, és mielőtt az aszfaltút lejteni kezdene, előtte jobbra fordulunk egy széles földútra, majd rögtön balra egy alsóbbrendűre, és így tartunk fel a Nagy-Szoplák csúcs ÉNy-i oldalára. Az autóban kétbükkfa-nyeregnél semmit nem szabad hagyni, de akkor úgy nem bántják.

Találkozó: péntek 17h-kor, és vasárnap 10h-kor a bejáratnál.

Létszámkorlát: túránként 15 fő

Vacska-barlang (Csévi-szirtek)

A barlangról írt részletes leírásunkat (a videóval együtt) itt olvashatod,

Ez a DINPI hozzájárulásától függ (ami a politikai helyzet ismeretében nem triviális), így az itt leírt információ csupán terv.

Mivel ebbe a barlangba mi sem mehetünk bármikor, ezért a túrán – ha megvalósul – viszonylag sokan lesznek tagjaink és szimpatizánsaink, az üres hely ezért ilyen kevés.

A túra során szétnézünk a barlangban, megnézzük, mire jutottak barátaink 3 év alatt. Bármi megtörténhet, csak barlangban rutinosan mozgó, jó állóképességű, kipihent kollégák jelentkezzenek. Slósz is kellhet.

Találkozó: Szombat ?

Létszámkorlát: 5 fő

Jelentkezés a túrákra:

Név, telefonszám és barlangász csoport és a választott időpont megadásával az alábbi email címre küldött emailben: gyorgy.sliz@gmail.com (a levél tárgya JELENTKEZÉS, így nagy betűkkel, és semmi egyéb)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>