Továbbjutás a Vacskában – a Fifa-ág

Meghökkentően szép, tiszta, oldott, labirintusos járatokat sikerült felfedezni mintegy 150 méter körüli hosszúságban a Vacska-barlang T-ág nevű szakaszának a végpontján átjutva. Az új rész neve a felfedezők neveinek a kezdő szótagaiból lett összeolvasva.

A szálkőben elszűkülő végpontot már 2009-ben nyilvántartásba vettük, de csak június végén szántuk rá magunkat a bontásra, és 4 napos kitartó ostrom árán át is jutottunk.

Emellett különleges képződményekkel is találkoztunk, például az eddig hazánkban talán nem is ismert barlangi hóval, amely önálló kalcitkristályok tömkelege, olyan, mint a porhó télen, csak nem jégből, hanem mészkőből van. A kaktuszerdőre emlékeztető heliktit-csoport nem egyedülálló, de szintén csodálatos, miként a kalcitteraszokkal díszített falú Holt-tó is, amely egyébként a barlangi hónak is otthont ad. Természetesen “hagyományos” cseppkövek is minden mennyiségben találhatóak, és agyag szinte sehol nincsen, mint valami meseországban.

 

Könyvjelzőkhöz permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>