Nyílt Nap

2019 április 13 – Szent Özséb-barlang, Pilis

.

.

16 éves a Szent Özséb-barlang

2003-ban egy fagyos, havas január eleji napon felmentünk a Pilisre, hogy egy teljesen új barlangot keressünk az előző napokban alakult “Szent Özséb Barlangkutató Csoport” számára. Kétbükkfanyeregtől elindulva a legrövidebb úton rá is futottunk egy hó-elolvadásra, amelyet megbontva azonnal megbizonyosodtunk róla, hogy egy ismeretlen barlang felső bejárata. De ha megkaptuk volna a koordinátákat, és GPS-szel megyünk, akkor se találtuk volna meg hamarabb. 2003 április 17-én az első próbabontás eredményeképpen meg is nyílt a barlang, de úgy, hogy a nagyképűen magunkkal vitt 35 méteres kötél nem volt elég a bejárásához. Utána vettük észre, hogy a bejárat alatt egy erősen rozsdás 8mm-es dűbel van a falba fúrva…

További részletek a barlangról a Felfedezések a föld alatt c. könyvben, vagy a helyszínen.

A tavalyi nyílt naphoz készült promóvideó:

 

 

.

Címlapon: Szent Özséb-barlang

Mi lesz a nyílt napon?

Barlangtúra (két csoportban, 9h, 11h): A barlang bejárása 60 méter mélységig (létrák!), igény szerint a ruháink összesározása kúszva-mászva, valamint integrált gyorstalpaló geológiai képzés a hévizes barlangfejlődésről és a fosszilis járatok kutatásának sajátosságairől, továbbá számítani kell az Eső-terem akkusztikai vizsgálatára (azaz éneklünk :-) valamint antigravitációs kísérletekre (lásd a jelen bejegyzés kiemelt képét :-) ), valamint rövid politikai foglalkozásra (azaz elmesélem a barlanghoz és személyemhez kötődő érdekesebb sztorikat is.)

Közben a felszínen:
Barlangász kötéltechnika kipróbálása egy fára kötött kötélen;

Majd du. 1 körül csodálatos gulyásszaporítás (azaz ebéd); közben

Műveltségi Vetélkedő értékes nyereményekkel (Aki a legtöbb dolgot megjegyezte a túra során, az egész éves, vödörhúzásban való részvételi jogot nyer!!!)

Du 2-től 6-ig pedig agyagellenes tüntetés élőlánccal, “szabadságot a kitöltött járatoknak!” jelszóval :-) Azaz szűkülettágítás és agyagkitermelés és más bejáratkörnyéki infrastrukturális feladatok egy másik, kisebb, túrázgatásra alkalmatlan, de kutatás szempontjából ígéretes barlangunknál.

Részvételi feltétel az emailben való jelentkezés a gyorgy (pont) sliz (kukac) gmail (pont) com címen és az ezt visszaigazoló levél a részemről, ugyanis a barlangba csak véges létszámmal mehetünk le (max. 16-an).
A fb eseményre való jelentkezés tehát irreleváns!

Sisakot és fejlámpát adunk, de ha valakinek van sajátja, akkor azért nem kell otthonhagynia. Váltásruhát nem árt hozni, amiben lemegyünk, az kicsit koszos lesz. Ha kúszni is akarunk, akkor pedig nagyon koszos lesz.

KUTYÁT NE AKARJON HOZNI SENKI (sem tigrist, sem óriáskígyót.) A barlang védett területen nyílik, és az erdészettel még nem vesztünk össze. A vakvezető kutya kivétel :-)

A programon mindenki a saját felelősségére vesz részt, ezt majd alá is kell írni.

A részvétel INGYENES, ha valaki mégis szeretne támogatni minket, akkor például vehet a “felfedezések a föld alatt” c. könyvünkből, és küldheti az 1%-ot is.

(Az időjárásnak ki vagyunk téve, eső esetén csak a barlangtúrára és a délutáni bontásra kerül sor, a felszíni programokra nem. Pár nappal előtte már tudni lehet, hogy milyen idő lesz, az előrejelzések tanulmányozása után erről a jelentkezetteket majd tájékoztatjuk, tehát nem kell külön aggódni miatta.)

A barlang nem akadálymentesített! Függőleges létrákon, esetenként falba fúrt fokokon kell lemászni,  18 méteres szintkülönbségek is előfordulnak. Akinek ez gondot okoz, az ne jöjjön. Nehezebb, mint a Holdvilág-árok vagy a Rám-szakadék. Azoknak való, akik gond nélkül szoktak pl. fára mászni és nincs tériszonyuk. Cserébe beszorulni ebben a barlangban nem lehet.

 

Fényképezőgépet ne hozzanak, a barlangban nem lesz szabad fényképezni. Ennek oka, hogy a fényképezőgép nyomkodása elvonja a figyelmet, lefoglalja a kezet, ezért balesetveszélyes, és idegesíti a túravezetőt (engem), miközben jó kép ilyen körülmények között úgysem készülhet, lévén hogy sötét van. Egy-egy profi csoportképet majd csinálunk lent központilag, hogy mindenkinek legyen mit kirakni a facebookra.

 A nyárra tervezett  barlangász tanfolyamunk részletei itt lesznek elérhetők.

Az Eső-terem, fotó: Slíz György

Az Eső-terem, fotó: Slíz György

Kötéltechnika kipróbálása

Kötéltechnika kipróbálása

További tudnivalók:

Szent Özséb-barlang bejáratához önállóan kell felsétálni, Kétbükkfa-nyeregtől 1,5 km. Mivel védett terület, ne érkezzünk motorral, és kutyát se hozzunk. Kivételt képez a vakvezető kutya.

Kétbükkfa-nyeregnél kell leszállni a dobogókői buszról, vagy autóval is itt kell leparkolni.

A barlangtúra tervezett időtartama 2 óra. A barlangban 7,5 C fok van, kissé nyirkos, esős időben akár erősebben is csöpöghet, de úszni meg vízesésben fürdeni nem kell.

A barlangba csak józanon szabad lejönni, továbbá odabent nem szabad dohányozni, vizelni, stb. Bár a felszínen se szeretjük, ha valaki dohányzik. Le kell szokni.

A túravezetőnek  joga (sőt kötelessége) a barlangtúrán való részvételre való alkalmasságát mindenkinek egyedileg elbírálni.

felszínközeli bontás

Bontás (A kép illusztráció, a Kiss Péter-barlang (akkor még Dinó-rejtek) látható rajta 2014 novemberében, készítette Domahidy Farkas).

 

Ezen felül 18 év alattiak hozzanak papíron aláírt szülői hozzájárulást az alábbi szöveggel:

“Alulírott (szülő neve, címe:) ………………. alatti lakos, mint (gyermek neve:) ………………… törvényes képviselője nyilatkozom, hogy a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület által szervezett 2018 április 22-i nyílt napról szóló tájékoztatót a foldalatt.hu oldalon elolvastam, azt elfogadom, és hozzájárulok, hogy gyermekem a barlangtúrán vagy -kutatáson saját felelősségemre részt vegyen, továbbá a barlangász kötéltechnikát saját felelősségemre próbálja ki.

Kelt:……………, Aláírás:…………….”

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Poór Gábor mondta:

    Kíváncsian várjuk a Föld napján egy alig ismert, igazi csemegének ígérkező barlang bejárását!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>