Nyílt Nap

2018 április 22 – Szent Özséb-barlang, Pilis

.

.

15 éve egy fagyos, havas januári napon felmentünk a Pilisre, hogy egy teljesen új barlangot keressünk az előző napokban alakult “Szent Özséb Barlangkutató Csoport” számára. Kétbükkfanyeregtől elindulva a legrövidebb úton rá is futottunk egy hó-elolvadásra, amelyet megbontva azonnal megbizonyosodtunk róla, hogy egy ismeretlen barlang felső bejárata. De ha megkaptuk volna a koordinátákat, és GPS-szel megyünk, akkor se találtuk volna meg hamarabb. 2003 április 17-én az első próbabontás eredményeképpen meg is nyílt a barlang, de úgy, hogy a nagyképűen magunkkal vitt 35 méteres kötél nem volt elég a bejárásához. Utána vettük észre, hogy a bejárat alatt egy erősen rozsdás 8mm-es dűbel van a falba fúrva… További részletek a barlangról a Felfedezések a föld alatt c. könyvben.

.

Címlapon: Szent Özséb-barlang

Tudnivalók:

0.

A nyílt nap 10 órakor kezdődik, de ha sok (>10) jelentkező lesz, akkor egy második csoportot is kialakítunk, akiknek csak délután kell érkezniük. A barlang bejárásához ma már nem kell kötéltechnika. A megtekintése (60m mélységig) után lehetőség lesz a leglelkesebbek számára a kötéltechnika kipróbálására fán, valamint ha erre igény van, akkor délután egy közeli barlangunkban a feltáró kutatást (bontást) is ki lehet próbálni, azaz be lehet állni vödröt húzni.

1.

A barlang nem akadálymentesített! Függőleges létrákon, esetenként falba fúrt fokokon kell lemászni,  18 méteres szintkülönbségek is előfordulnak. Akinek ez gondot okoz, az ne jöjjön. Nehezebb, mint a Holdvilág-árok vagy a Rám-szakadék.

2.

A részvétel feltétele az általunk visszaigazolt előzetes regisztráció (legkésőbb április 21 szombatig) az alábbi e-mail címen: gyorgy.sliz (kukac) gmail (pont) com.

A regisztráció tartalmazza a résztvevők pontos nevét és telefonszámát, valamint azt, hogy ha csak valamelyik napszak megfelelő nekik, akkor melyik.

A barlang befogadóképessége véges, és a nemzeti park igazgatóság hozzájárulása még végesebb létszámra fog vonatkozni (még nem is érkezett meg), tehát az elutasítás jogát fenntartjuk.

3.

Sisakot és fejlámpát adunk, de akinek van sajátja, az hozhat. Kézi lámpákat nem érdemes hozni, mert a kezekre szükség lesz kapaszkodni.

Kell továbbá hozni olyan ruhát, ami kicsit koszos lehet. Nem annyira, mint igazi egy csúszós-mászós barlangi kalandtúránál, de azért a volánbuszra felszállni utána határeset lesz. A barlangban 7,5 fok van.

Fényképezőgépet ne hozzanak, a barlangban nem lesz szabad fényképezni. Ennek oka, hogy a fényképezőgép nyomkodása elvonja a figyelmet, lefoglalja a kezet, ezért balesetveszélyes, és idegesíti a túravezetőt (engem), miközben jó kép ilyen körülmények között úgysem készülhet, lévén hogy sötét van. Egy-egy profi csoportképet majd csinálunk lent központilag, hogy mindenkinek legyen mit kirakni a facebookra.

4.

Alá kell majd írni egy nyilatkozatot, hogy saját felelősségére vesz részt a túrán.

Ezen felül a szülei nélkül érkező 18 év alattiak hozzanak egy írásos szülői engedélyt! (lásd az oldal alján)

5.

A barlanglátogatást eső esetén is megoldjuk, a kötéltecnika kipróbálása eső esetén elmarad.

6.

A nyílt napon a részvételért nem kell fizetni.

A részvétel feltétele a “foldalatt.hu” youtube csatornánkra való feliratkozás, és valamelyik (tetszés szerinti) videónk megosztása, vagy a facebook oldalunk megosztása.

Ha valaki mégis támogatni szeretne minket, lehetősége lesz megvásárolni a Felfedezések a föld alatt című könyvünket, vagy az idei naptárt, ami a 2017-es felfedezéseinket is bemutatja.

 A nyárra tervezett bükki barlangász tanfolyamunk részletei itt lesznek elérhetők.

Az Eső-terem, fotó: Slíz György

Az Eső-terem, fotó: Slíz György

Kötéltechnika kipróbálása

Kötéltechnika kipróbálása

További tudnivalók:

Szent Özséb-barlang bejáratához önállóan kell felsétálni, Kétbükkfa-nyeregtől 1,5 km. Mivel védett terület, ne érkezzünk motorral, és kutyát se hozzunk. Kivételt képez a vakvezető kutya vagy más, hasonlóan jólnevelt jószág.

Kétbükkfa-nyeregnél kell leszállni a dobogókői buszról, vagy autóval is itt kell leparkolni.

A barlangtúra tervezett időtartama 2 óra. A barlangban 7,5 C fok van, kissé koszos és nyirkos, váltásruha ajánlott, de hason kúszni, vízesésben fürdeni nem kell. Sisakot és fejlámpát adunk, de akinek van, az hozhat magának.

A barlangba csak józanon szabad lejönni, továbbá odabent nem szabad dohányozni, vizelni, stb. Bár a felszínen se szeretjük, ha valaki az orrunk alá dohányzik.

A túravezetőnek  joga (sőt kötelessége) a barlangtúrán való részvételre való alkalmasságát mindenkinek egyedileg elbírálni.

felszínközeli bontás

Bontás (A kép illusztráció, a Kiss Péter-barlang (akkor még Dinó-rejtek) látható rajta 2014 novemberében, készítette Domahidy Farkas).

 

Ezen felül 18 év alattiak hozzanak papíron aláírt szülői hozzájárulást az alábbi szöveggel:

“Alulírott (szülő neve, címe:) ………………. alatti lakos, mint (gyermek neve:) ………………… törvényes képviselője nyilatkozom, hogy a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület által szervezett 2018 április 22-i nyílt napról szóló tájékoztatót a foldalatt.hu oldalon elolvastam, azt elfogadom, és hozzájárulok, hogy gyermekem a barlangtúrán vagy -kutatáson saját felelősségemre részt vegyen, továbbá a barlangász kötéltechnikát saját felelősségemre próbálja ki.

Kelt:……………, Aláírás:…………….”

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Poór Gábor mondta:

    Kíváncsian várjuk a Föld napján egy alig ismert, igazi csemegének ígérkező barlang bejárását!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>