• IMG_8520 retus

Barlangkutató tábor kezdőknek

 

Miben különbözik ez a barlangkutató tábor a szintén általunk szervezett július eleji bükki tanfolyamtól?

.

A tábor tavalyi plakátja – kattints rá a nagyobb méterért! Az időpont ugyanaz marad, csak az évszám változik.

Míg a tanfolyam az elsősorban az oktatásról, a kötéltechnika megtanulásáról, másodsorban pedig látványos barlangokban való túrázásról fog szólni, addig ez a kutatótábor pedig elsősorban barlangi bontásról. Nem túrázgatunk és kötéltechnikát sem tanulunk. A barlangkutatás kevésbé vonzó oldalát fogjuk megismerni, kisebb-nagyobb barlangokban vagy akár felszíni kutatógödrökben adogatjuk a vödröt, emelgetjük a köveket, túrjuk a sarat. Mivel ez a tevékenység az Egyesületünk (Szent Özséb Barlangkutató Egyesület) által kutatott objektumokban zajlik, ezért előbb-utóbb (ha szerencsénk van, akár már a tábor során) felfedezéseket kell eredményeznie. 

Ugyanakkor közös főzés és esti tábortűz ugyanúgy lesz itt is, mint a tanfolyamon.

(Természetesen semmi akadálya, hogy valaki mindkét programra eljöjjön.)

Előzetesen lehet ismerkedni a barlangokkal, a kutatással, valamint velünk például júni 24-én valamint 25-én (szombat és vasárnap), amikoris a terveink szerint a Kiss Péter-barlangban valamint lehet, hogy vasárnap a Szent Özséb-barlangot láthatjuk egy “kis” vödörhúzást követően.

Addig is a youtube-csatornánkat érdemes végignézni, az alapján nagyjából képet lehet rólunk alkotni.

Hogy pontosan mennyi lesz a részvételi díj, az azon fog múlni, hogy hol találunk a táborhoz helyszínt, illetve hogy esetleg támogatást sikerül-e hozzá szerezni, de reményeink szerint jelképes összegről lesz szó, 1000Ft/nap nagyságrendben.

Ez egyébként egy új kezdeményezés a részünkről, mert barlangász csoportok szoktak ugyan kutatótáborokat szervezni, azokat azonban jellemzően főleg a barlangász körökben hirdetik. Mi ezt a tábort kifejezetten kezdők számára találtuk ki. Persze ez nem jelenti azt, hogy a barlangászatban szerzett jártasság hátrányt jelentene, de a barlangász közösségben történt korábbi szocializáló nem szükségszerűen előny.

Itt is érvényesek ugyanazok az elveink, mint a tanfolyamunk esetében: olyanokat látunk szívesen, akik nem dohányoznak, nem alkoholizálnak, és elfogadják a tábor rendjét, és fegyelmezetten dolgoznak “a végső győzelemért”.

Mi nem osztjuk azt a nézetet, miszerint “ha valaki csak egyetlen vödröt kihúz, azzal is előrébb vagyunk”. Szerintünk éppen ellenkezőleg van: ha valaki nem lelkes, például reggel nem akar felkelni, vagy kivonja magát a munkából, satöbbi, akkor inkább maradjon otthon, pihenjen, nézze a TV-t (vagy a youtube-csatornánkat), és majd megleszünk valahogy nélküle.

Annyiban lesz viszont lazább ez a tanfolyamhoz képest, hogy itt lehetőség lesz a tábornak bármely szakaszára jelentkezni, vagy akár egy-egy napra is eljönni, tehát nem szükséges az elejétől fogva ott lenni.

Mindenki saját felelősségére vesz részt, amit majd alá is kell írnia.

18 év alattiakat is természetesen szeretettel várunk,  csak hozzanak írott szülői hozzájárulást. (Ehhez mintát majd küldünk)

A szervezés megkönnyítése érdekében kérjük, hogy aki érdeklődik, az minél előbb jelentkezzen a kapcsolat menüpontban vagy a gyorgy.sliz@gmail.com címen.

Itt is érvényes, hogy a “barlangjárás alapjai” című jegyzetet javasolt önállóan elolvasni, ha ez a link nem működik, akkor biztosan megtalálható valahol az interneten. Valamint írástudóknak különösen ajánljuk Kraus Sándor “barlangföldtan” c. jegyzetét is.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>