Nyári barlangkutató tanfolyam és tábor diákoknak

 

MEGFŐ A TÖMBHÁZBAN? UNJA AZ ADRIÁT? JÓ HÍRÜNK VAN: A BARLANGBAN HŰVÖS VAN!!!

Idén is lesz barlangász – kutató – tábor – tanfolyam, vagy akárminek is nevezzük.

Aki nem látta, az nézze meg a tavalyi tanfolyamhoz készített tavalyi promóvideót! https://www.youtube.com/watch?v=zI9CGvZQ1lk

A 2020-as beharangozó videó kicsit bővebb, az pedig itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=MxG4eHV9D_4

Az idei dátum: 2022. július 15 (péntek) – 22 (péntek).

 

Fontos tisztázni, hogy nem az MKBT OSz rendszere szerint alapfokú tanfolyamról van szó, tehát ha valaki profi akar lenni a barlangász kötéltechnikában is, ahhoz ezen a táboron részt venni önmagában még nem elegendő.

(Ha a kötélen való közlekedést tisztességesen meg akarjuk tanulni, akkor ebben a 7 napban kizárólag azt kellene gyakorolni, semmi mást, föl-le egy kötélpályán, az pedig a legtöbb embernek nagyon unalmas lenne, főleg úgy, hogy közben még barlangot sem látott. Ezért először barlangokba megyünk, elsajátítjuk a kötél nélküli barlangjárás során használatos mozgáskultúrát (de azt profi szinten, mert a barlangjaink zöme nehezen járható, mi viszont elszántak vagyunk), és megtanuljuk azt is, hogy a feltáró barlangkutatás során hogyan kell együttműködni a törmelék kézről kézre adogatva történő kiszállítása (ún. depózás) során. Persze előfordult már olyan, hogy a tanfolyam közben felfedezés is történt (2012 és 2017), de azért ez nem általános.

Aztán akit érdekel a barlangászat, és ügyes is, és hajlandó is velünk járni, azt a későbbiekben úgyis mindenre meg fogjuk tanítani, a kötéltechnikára is, emiatt nem kell aggódni.)

 

IMG_6714

,

 

Ugyanakkor azt is fontos tisztázni, hogy ez nem egy kalandtúra- vagy kalandtábor-szolgáltatás, ahol csak a szabályok kijátszása végett van odaírva, hogy “kutatás”. Komolyan be fogunk fogni mindenkit dolgozni a feltáró barlangkutatásba. (Ez többnyire bontást jelent, akinek nem tiszta a szó jelentése, az tanulmányozza ezt a honlapot és a youtube-csatornánkat. Szóval itt el fogtok fáradni. Kicsit olyan lesz, mint a hadifogság, azzal a különbséggel, hogy innen mindenki élve fog hazakerülni, eddig legalábbis, az egyesület 2003-as megalakulása óta nem volt erre ellenpélda.)

A tábor helyszíne Pilisszentkereszten (pontosabban azon kívül az erdőben) a “Medvédelmi Terület”, saját sátrat érdemes hozni (de nem létkérdés, ha nincs, akkor megoldjuk).  Ivóvíz és villany van.

A tábor során a kutatás mellett megismerkedünk a kötéltechnikával is (felszínen, fákon), hallunk valamicskét a barlangok keletkezéséhez kapcsolódó és egyéb elméleti tudnivalókból, és a végpontok megközelítése során elsajátítjuk a barlangi mozgáskultúrát, és ha szerencsénk van, akkor még akár felfedezésben is részünk lehet. Esténként pedig tábortűz keretében históriás énekbe foglaljuk hősies győzelmeinket.

IMG_6675

Kötelezés is lesz

 

Igyekszünk a programot úgy szervezni, hogy lehetőleg minél több helyszínen, minél többféle feladat sorra kerüljön, hogy ne legyen elviselhetetlenül unalmas. De azt tudni kell, hogy mi fanatikusok vagyunk: ha megcsapja az arcunkat a huzat, akkor képesek vagyunk akár 16 órát is dolgozni egyhuzamban, és még élvezzük is – hiszen muszáj, ha már fizetni nem fizetnek érte…

Biztosan látni fogjuk a Szent Özséb- , a Kősátor- és a Kiss Péter-barlangot (ami egyesek szerint nem létezik…), és ezek mellett több kisebb, de ígéretes pilisi barlangunkat (Kőszakállú-, Jetikaki-, Bölcső-hegyi-barlang, Nagy-Hideg-lyuk), és lehet hogy ellátogatunk a Pilis-barlangba és talán a Solymári-ördöglyukba is (bár ez a két utóbbi nem a “mi barlangunk”). Amit biztosan NEM fogunk látni, az a Vacska- és az Ajándék-barlang. De hát ez van. Aki jól viselkedik, az utána (műsoron kívül)  jöhet velünk a Naszályra is.

Baborka az ásott szakasz közepe táján (Veres-szifon)

Gyermekmunka a XXI. században!!! Bíborka egy vödörrel a  Veres-szifon ásása közben (Ez a Bükkben van, a Diós-pataki víznyelőben, amelyet szintén mi fedeztünk fel 2015, 2016 és 2018 években.)

 

(De nem kizárólag barlangokkal fogunk foglalkozni, hanem felkirándulunk a Pilisre, megtanítom az általam ismert növényeket, és ha lesznek, akkor gombákat, megmutatom az egykori mészégető kemencék nyomait, és megtanulunk tüzet rakni, hagymát pucolni és bográcsban levest főzni. A táborhelyen pedig lehet hintázni a 8 méter hosszú hintán, van továbbá gyűrű, húzódzkodó, slackline, egy kis edzőtrambulin, és egy magas kilátó, valamint egyik nap megnézzük (és meg is simogatjuk) a szomszéd kecskéit, nyulait és lovait. És ha még megvan, akkor a törpemalacát is, bár lehet hogy az már nem lesz annyira törpe, mint tavaly.

(Egyébként, kisebb gyerekek számára tudom ajánlani a szomszédasszony által szervezett “Pilisi Élménytár” tábort, lásd a fb-on: https://www.facebook.com/zsuzsa.jutasi/posts/10159239539284900)

Szamira dajkálja a szomszéd kiskecskéjét. (Egyébként a kép bal szélén Máté látható, ha valakit érdekel)

Amikor eltérítik a barlangász tanfolyamot: Szamira dajkálja a szomszéd kiskecskéjét. (Egyébként a kép bal szélén Máté látható, ha valakit érdekel)

)

A tervek szerint ezután a tanfolyami tábor után egy kis szünettel a Naszályon tartunk kifejezetten barlangkutató kutatótábort (előreláthatólag júli 30 – aug 5, de ez még rugalmas lehet), azokkal, akik előzőleg a  kutatásban hatékonyan bevethetőnek bizonyultak. Itt egy sokkal nagyobb, komolyabb barlangról van szó, ahol többnyire a barlangász kötéltechnkikát is használni kell, és a pilisi barlangjainkhoz képest jelentősebb feltárási esélyek várnak arra, aki hajlandó (és tud is) dolgozni érte. (Itt a körülmények is spártaibbak, pl. vizet úgy kell felvinni és elektromos hálózat sincs.)

IMG_6938

A frissen kiképzett tanfolyamosok keverik a könnyűbetont a Naszályi-barlangrendszer egyik végpontján

 

A 2021-es táborról készült beszámoló itt olvasható: http://foldalatt.hu/csakazertis-volt-iden-is-kutato-tabor-tanfolyam/8296/

Kik jöhetnek?

Szándékunk szerint ez nem gyerektábor lesz, de 18 év alattiakat is szeretettel várunk, nálunk erkölcsileg is biztonságban vannak, azaz semmilyen formájú züllés nem lesz megengedve (az idősebbeknek sem). Lányok is jöhetnek, rájuk úgy vigyázok, mint a szemem fényére.

Továbbra is érvényes a 25 éves felső korhatár 

Ugyanis az a tapasztalat, hogy az ennél idősebbekkel már csak a baj van.  (Nem elég kényelmes az overall, miért hideg a föld, miért vizes a barlang, miért nem összkomfortos a szállás, miért nem dinszteljük meg zsíron a hagymát, satöbbi. Sajnos aki nincs hozzászokva fiatal kora óta a tábori körülményekhez, az – ritka kivételektől eltekintve – később már legfeljebb “Mátyás-hegyi kocabarlangász” lehet.)

És anyukával/apukával együtt résztvenni sem lehet, mert azokkal van csak az igazán nagy baj…

 

Ha valaki félti az egy szem fiát/lányát, amit teljesen megértek, akkor nyugodtan jöjjön el előtte egy hétvégi bontásra (ide lehet papás-mamás konfigurációban is érkezni), és akkor találkozhat velünk, meg lehet tekinteni élőben, hogy milyen egy barlang, és a leendő táborhelyet is a kilátóval együtt. Vagy jöjjön el a naszályi nyílt napra, 2022 május 8-án.

Egyébként pedig elmondom, csak hogy senkit ne érjen meglepetésként, hogy én magánemberként keresztény-konzervatív világnézetű vagyok, a csapatban a többiek pedig vagy szintén ilyenek, vagy már befalaztuk őket a barlangba (vagy éppen átnevelés alatt állnak).

Kik leszünk ott?

A terv szerint (rajtam kívül) ott lesz Máté, aki 2017 óta aktív tagunk, de akit a közösségi médiában nem fogtok megtalálni, mert nincs fent se a fb-on, se másutt. De itt a honlapon sokfelé felbukkan, ebben a cikkben is. És lehet hogy ott lesz még az Iván,  akit onnan ismerek, hogy szintén az Apáczaiba járt, csak 10 évvel később mint én (és szintén a BME hallgatója volt, akárcsak én, és ő sem végezte (még) el, akárcsak én… ), továbbá van már 3 jelentkező, akikkel azonban még nem találkoztunk. A terv szerint minimum 5, legfeljebb 12 fő lesz a résztvevők létszáma.

A 2012-es tanfolyam a (még felújítatlan) Som-hegyi kulcsosháznál

Kötéltechnika oktatás a 2012-es tanfolyam az  akkor még felújítatlan Som-hegyi kulcsosháznál.


Továbbra is érvényesek a megszokott elveink: olyanok jöhetnek,

  • akik nem isznak, nem dohányoznak, és elfogadják a tábor rendjét,
  • és szorgalmasan részt vesznek a kutatómunkában.
  • és akik tudomásul veszik azt, hogy – a tavalyi tapasztalatokból okulva – az ifjúságtól a telefonjukat begyűjtöm, és csak a tábor végén adom vissza!!! Ha nagyon fontos ügyben kell valakit elérni, akkor az én számom úgyis ismert (lesz).

Tavalyelőtt a Naszályon két srác pár nap alatt lemerítette az UAZ-nak a 72 amperórás akkumulátorát a telefonjaik folyamatos nyomkodásával. Na ilyen többet nem lesz.

Amikor nem barlangban vagyunk, akkor mesélek a geológiáról, a barlangok keletkezéséről, a barlangászat történetéről, a feltáró kutatás módszereiről, szóval az – még ha nem is tanteremben vagyunk – elméleti oktatás, és nem pedig játékidő. Egy perc sem lesz, amikor unatkozni lehetne.

 

Kiknek való ez?

Olyan fiataloknak, akik ügyesen mozognak, gyerekkorukban mindig felmásztak mindenhova,  szeretnek sportolni, nem bánják, ha jól elfáradnak, nem válogatósak az ételben, és nem okoz nekik traumát, ha reggel fel kell kelni, és az sem, ha nem áll rendelkezésre vezetékes melegvíz.

Aki volt cserkész (vagy most is az), annak valószínűleg nagyon fog tetszeni. Aki nem volt cserkész, annak is lehet, hogy tetszeni fog (akkor ő látens cserkész), de az is lehet, hogy nem.

Aki csak a kedvenc ételeit hajlandó megenni, meg aki chipset akar vásárolni magának a boltban kólával, meg aki a közös éneklés helyett inkább zenét hallgatna a telefonján, satöbbi, az jobban teszi, ha otthon marad.

 

Teljes ellátás :-)

Teljes ellátás…

Mibe kerül?

Önköltséges alapon 40 000 Ft, ebben már benne van az ellátás. Sőt, ez maga az ellátás. Persze ez nem szállodai kiszolgálást jelent, előfordulhat hogy megpróbáljuk a népet befogni pl. hagymát hámozni, bár ehhez évről-évre egyre kevesebb reményt fűzök. (Szintén benne van ebben a felszerelés használata.)

Ez napokra vetítve drágább, mint a korábbi években, a magyarázat pedig a következő: egyrészt megúntam azt, hogy gyakorlatilag én fizetek azért, hogy barlangot lássanak az emberek, másrészt pedig egy akármilyen napközis tábor is ennél drágább

Testvéreknek, barátoknak 3/4 -ébe  kerül. Ennek feltétele, hogy együtt jelentkeznek, és végig egy entitásként viselkednek (amit az egyiknek mondok, az a másikhoz is eljut, és elég az egyikre figyelnem)

Akinek gondot okoz a részvételi díj előteremtése, az jelezze, és meglátjuk, mit tehetünk. Ha ügyes, akkor ledolgozhatja, például segít bozótot írtani vagy paradicsomot kapálni :) Ha meg nem ügyes, akkor mi a fenét keresne egy barlangász táborban?

 

.

Az Igazi Mok Terme a Naszályon, ezt 2019 nyarán fedeztük fel.

Szervezi a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület nevében Slíz György elnök, barlangász túravezető.

A Kiss Péter-barlangról itt olvashatunk, a Szent Özséb-barlangról itt, továbbá a youtube-csatornánkat érdemes végignézni, az alapján nagyjából képet lehet rólunk alkotni.

A szervezés megkönnyítése érdekében kérjük, hogy aki érdeklődik, az minél előbb jelentkezzen a gyorgy.sliz kukac gmail.com címen. Érdeklődni bárkinek szabad, amiatt még nem harapunk.

A “barlangjárás alapjai” című jegyzetet javasolt önállóan elolvasni, de ha ez a link nem működik, akkor biztosan megtalálható valahol máshol az interneten. Valamint írástudóknak különösen ajánljuk Kraus Sándor “barlangföldtan” c. jegyzetét is.

 

*

A Szent Özséb Barlangkutató Csoport (később Egyesület) 2003 óta foglakozik barlangok feltáró kutatásával, és egy sor barlang felfedezése kötődik hozzánk, a 2008-10 közötti Csévi-szirti, bizonyos szempontból példátlan felfedezéssorozatban való részvétellel (Vacska-barlang) a hazai feltáró kutatás élvonalába jutottunk, bár akkori szövetségeseinknek köszönhetően innen ki vagyunk zárva, sőt a barlangász közösség az itteni érdemeinket ma már tagadja (mitöbb, sokan közellenségnek tartanak minket).

Ennek ellenére 2017-ben és 2019-ben is mi voltunk azok, akik az adott évben Magyarországon a legtöbb új barlangszakaszt fedezték fel, legfrissebb eredményünk a 2020 április 17-i felfedezés, a 117 méter mélység elérése a Kis Péter-barlangban.

Hozzászólás nem lehetséges.