Nyári barlangkutató tanfolyam és tábor diákoknak

Tanulj a legjobbaktól*! Válj kezdőből felfedezővé!

Barlangkutató tanfolyam idén nyáron:

2020 július 4-5:  Pilis, Kiss Péter-barlang és Szent Özséb-barlang “beetető látványbontások”   (Frissítés: 4-én nem lesz semmi program, csak 5-én)

Július  6-12: Naszály, barlangász “építőtábor”

Augusztus 1.-9: Pilis, kutatótábor.

Augusztus 15-16. Bükki hétvége

Aki nem látta, az nézze meg a tanfolyamhoz készített propagandavideót:

 

 

 

 

A táborok során a kutatás mellett megtanuljuk a kötéltechnikát (felszínen, fákon), a barlangok keletkezéséhez kapcsolódó és egyéb elméleti tudnivalókat, és a végpontok megközelítése során elsajátítjuk a barlangi mozgáskultúrát, és ha szerencsénk van, akkor még felfedezésben is részünk lehet. Esténként pedig tábortűz keretében históriás énekbe foglalhatjuk hősies küzdelmeinket :-) .

A 2012-es tanfolyam a (még felújítatlan) Som-hegyi kulcsosháznál

Kötéltechnika oktatás a 2012-es tanfolyam az  akkor még felújítatlan Som-hegyi kulcsosháznál.


Félreértések elkerülése végett, a “tábortűz” alatt egy józan és kultúrált éneklést kell érteni, semmi többet!

Itt is érvényesek a megszokott elveink: olyanok jöhetnek,

  • akik nem isznak, nem dohányoznak, és elfogadják a tábor rendjét,
  • és szorgalmasan részt vesznek a kutatómunkában.

 

Kiknek való ez?

Olyan fiataloknak, akik ügyesen mozognak, gyerekkorukban mindig felmásztak mindenhova,  szeretnek sportolni, nem bánják, ha jól elfáradnak, nem válogatósak az ételben, és nem okoz nekik traumát, ha reggel fel kell kelni, és az sem, ha nem áll rendelkezésre vezetékes melegvíz. Aki volt cserkész (vagy most is az), annak valószínűleg nagyon fog tetszeni.

 

Teljes ellátás :-)

Teljes ellátás :-)

 

Az egész programsorozat (2 tábor + a bükki hétvége) önköltséges alapon 30 000 Ft-ba kerül, ebben már benne van az ellátás. Persze az nem szállodai kiszolgálást jelent, hanem hogy magunknak (közösen) főzünk. Szintén benne van a felszerelés használata, csak a Bükkbe való odautazás nincs (de az utazásokat semelyik barlangász tanfolyam díja nem szokta tartalmazni.)

A tábor ezúttal nem kulcsosházban, hanem sátrazás formájában (hozott sátorral) kerül megvalósításra, így nem vagyunk se minimumlétszámhoz, se időkorláthoz kötve. Ezért tudjuk ilyen olcsón, és ilyen hosszú intervallumban megszervezni. Akinek nincs sátra, az jelezze, nem ezen fog múlni. Akinek gondot okoz a részvételi díj előteremtése, az is jelezze, meglátjuk, mit tehetünk.

Aki csak táborozni szeretne, az külön-külön is részt vehet az egyes helyszíneken (Naszály majd Pilis), de ha valaki teljes értékű barlangásszá szeretne válni, meg szeretné tanulni az elméletet és a kötéltechnikát, és azt is szeretné, hogy ne tagadjam le, hogy tőlem tanult, az mindegyik programon vegyen részt!

A kutatómunkában való részvétel iskolai közösségi szolgálatnak is elszámolható, egyesületünk mint közhasznú egyesület arról igazolást tud adni.

18 év alattiakat is szeretettel várunk – nálunk nem csak fizikailag, hanem erkölcsileg is biztonságban vannak.  Csak hozzanak magukkal egy írott szülői hozzájárulást. Idén viszont bevezetünk egy 25 éves korhatárt – ugyanis az a tapasztalat, hogy az ennél idősebbekkel már csak a baj van. (Nem elég kényelmes az overall, miért hideg a föld, miért vizes a barlang, miért nem összkomfortos a szállás, satöbbi. Az a tapasztalat, hogy aki fiatal korában nem szokott hozzá a tábori körülményekhez, az később már legfeljebb kocabarlangász lesz.)

Igyekszünk úgy szervezni, hogy lehetőleg minél több helyszínen, minél többféle feladat sorra kerüljön, hogy ne legyen elviselhetetlenül unalmas. De azt tudni kell, hogy mi fanatikusok vagyunk: ha megcsapja az arcunkat a huzat, akkor képesek vagyunk akár 16 órát is dolgozni egyhuzamban, és még élvezzük is – hiszen muszáj, ha már fizetni nem fizetnek érte…

Két hétvégén is lehetőség lesz csatlakozni hozzánk, hogy valamilyen elképzelés kialakulhasson a barlangi bontást még nem látott jelentkezőkben arról, hogy miért nem érdemes jönniük :-)

A július 4-5-i hétvégén a Pilisben olyan bontásokat tervezünk, még mindig az ismerkedés céljával, amelyeknek fő célja, hogy lássuk, hogy kinek hogy áll a kezében a vödör, illetve hogy a résztvevők láthassanak “rendes” barlangot is.

A Naszályon ezután (júli 6-12) az alábbi terveink vannak: A 2019-es új bejárat elrendezése, az “odébbtolt” kunyhó felállítása, az összekötés omlásveszély-elhárításának befejezése, valamint bontás néhány végponton. Pihenésképpen persze bejárjuk a barlangot, és szakítunk időt a fákon való kötéltechnika-gyakorlásra is.

A Pilisi kutatótábor (augusztus 1-9) során a cél összekötni a Kiss Péter- és a Szent Özséb-barlangot :-) Ez természetesen csak vicc volt, lényeg, hogy miután már elvileg mindenki kellően ügyes és tájékozott, a cél teljesen komolyan az, hogy jelentős áttörést érjünk el a Pilis valamelyik általunk jelenleg is kutatott barlangjában.

Augusztus 15-16 hétvégén a Bükkbe megyünk, ahol két barlangunk is van, a Diós-pataki víznyelő valamint a Szirén-barlang.

Részletesebb tervekkel majd később jelentkezünk.

 

.

Az Igazi Mok Terme a Naszályon, ezt 2019 nyarán fedeztük fel.

Szervezi a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület nevében Slíz György elnök, barlangász túravezető.

 A Kiss Péter-barlangról itt olvashatunk, a Szent Özséb-barlangról itt, továbbá a youtube-csatornánkat érdemes végignézni, az alapján nagyjából képet lehet rólunk alkotni…

A szervezés megkönnyítése érdekében kérjük, hogy aki érdeklődik, az minél előbb jelentkezzen a gyorgy.sliz kukac gmail.com címen.

A “barlangjárás alapjai” című jegyzetet javasolt önállóan elolvasni, de ha ez a link nem működik, akkor biztosan megtalálható valahol az interneten. Valamint írástudóknak különösen ajánljuk Kraus Sándor “barlangföldtan” c. jegyzetét is.

 

*

A Szent Özséb Barlangkutató Csoport (később Egyesület) 2003 óta foglakozik barlangok feltáró kutatásával, és egy sor barlang felfedezése kötődik hozzánk, a 2008-10 közötti Csévi-szirti, bizonyos szempontból példátlan felfedezéssorozatban való részvétellel (Vacska-barlang) a hazai feltáró kutatás élvonalába jutottunk, bár akkori szövetségeseinknek köszönhetően innen ki vagyunk zárva, sőt a barlangász közösség az itteni érdemeinket ma már tagadja (mitöbb, sokan közellenségnek tartanak minket).

Ennek ellenére 2017-ben és 2019-ben is mi voltunk azok, akik az adott évben Magyarországon a legtöbb új barlangszakaszt fedezték fel, legfrissebb eredményünk az április 17-i felfedezés, a 117 méter mélység elérése a Kis Péter-barlangban. Ez egyben a jelenlegi legfrissebb (publikált) barlangfeltárás Magyarországon.

Hozzászólás nem lehetséges.