Címlap, ajánlás és előszó

01_Címlap_kicsii

Ajánlás

A kutatók iskolások (csak a bölcsek tanítók),
az iskolásoknak pedig könyvekre van szükségük.
Ezért szoktak olykor írni egyet-egyet, amikor a
kezük ügyébe esők nem elégítik ki vagy éppen
agyonnyomják őket.

(Comte-Sponville)

 

Köszönettel
kedves
kollégáimnak,
kik
kitartóan
követtek
kirándulásaimon!

Kraus


Elöljáró (felesleges) fecsegés

Ezek a leírások a sok éven át tartott (és érdeklődés hiányában gyakran elmaradt) barlangföldtani túrák útvonalainak látnivalóit próbálják bemutatni. Eltérő időben készültek, ezért nem egységes sem a nyelvezet, sem a (szakmai) szem­lélet. Sok az ismétlés, de legalább (remélhetőleg) így néhány dolog megmarad a használók (olvasók?) okos kicsi fejében.

Elvileg (azaz szándékom, ábrándjaim szerint) a Barlangföldtan könyvem (2001) gyakorlati folytatása volna, de … Na mindegy, nem érdemes teljesen lehetetlen igényeket támasztani barlangászokkal szemben. Ebben a könyvben is iparkodtam a magyarázatokat középiskolai végzettséggel érthető szinten tartani — a (jogos?) rosszmájú vélemények szerint azért, mert én sem vagyok feljebb.

A séták, túrák során sok fényképet és néhány rajzot, szelvényt készítettem, de ezek sem fértek belé a könyv (pénzügyi) lehetőségébe. A jobbító szándékú észrevételeket örömmel fogadnám, de újabb (javított, képes) kiadás lehetőségé­ben nem reménykedem.

Reklám

Felbérelhető vagyok hasonló jellegű és részletességű leírások készítésére más barlangokról is — ha beférek.

Barlangföldtani túrákat vagy sétákat is szívesen vezetek, ha igény van rá. Klubnapokon beszélgetés, „előadás” tartására is kapható vagyok — főleg, ha tudjátok, hogy melyik tárgykör érdekli a Nagyérdemű Hallgatóságot.

(Igyekezzetek, mert már jócskán elmúltam 40 éves…)

2010. szeptember végén

Az első rész: http://foldalatt.hu/segedanyagok/kraus-sandor-barlangfoldtani-setak/szep-volgy-es-kornyeke-felszin/

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>