Pilis-barlang

Hossza: 470  Bejárat.: 568 tszf

A Pilisszentkereszt falu felett, a Pilis keleti oldalában nyíló-barlang néhány évtizeddel ezelőtt még a Pilis (hegység) egyik leghosszabb barlangja volt.

A barlang legtágasabb szakasza, a felső végponthoz közel

A barlang legtágasabb szakasza, a felső végponthoz közel (Roland Konopac felvétele)

A triász mészkőben kialakult barlang egyetlen, több helyütt szűk, cseppköves folyosóból áll, amely egykori patakos járat lehetett, amely mára már több mint 400 méterrel került a karsztvízszint fölé, tehát igencsak inaktív és pusztuló fázisban van, a jelenlegi domborzat alapján a vízvezető járatként való működése nem is képzelhető el, vélhetően hajdanán a Pilis tetejét még vízzáró homokkő-sapka fedte, valamint Dobogókő relatívan magasabb volt, és ÉK felől rátakart a Pilis fennsíkjára, így alakulhatott ki itt vízvezető barlangjárat. A Vaskapu-völgy mélyülése a járatot mára mindkét végén levágta, tehát már csak egy maradvány-barlanggal állunk szemben

A barlang első szakaszát 1969-ben fedezték fel, a második, szűkület mögötti felét pedig 1981-ben. A felfedezők az új részben mezítlábas ősemberi lábnyomot véltek felfedezni. A lábnyom egykori létezése nem lehetetlen, mivel az új rész túlsó vége egy felszínre vezető omlás, belógó fagyökerekkel,  lehetséges, hogy az az ősember idejében nyitott volt. Természetesen a lábnyom – mint ahogy az a gazdátlan barlangok képződményeivel és leleteivel lenni szokott – megsemmisült.

Jellegzetes retekszerű cseppkövek

Jellegzetes retekszerű cseppkövek (Roland Konopac felvétele)

Mivel a barlang végpontja a felszínre vezet, elágazás pedig gyakorlatilag nincs benne, ezért itt további járatok feltárása nem valószínű, bár egy alsó szintű járat és több kürtő is előfordul, ezek azonban kivétel nélkül 10 méteren belül járhatatlanná szűkülnek.

Vázlatos térképe (hosszmetszete) itt érhető el (barlangnyilvántartás)

A barlang lezárásával a hatóság többször is próbálkozott, mindvégig sikertelenül. A jelenlegi ajtót, amely 2007-ben készült, sosem tudták a vandálok véglegesen elrontani, de a DINPI nem foglalkozott a belőle eltűnt zár pótlásával, így a barlang jelenleg is szabadon bejárható azok számára, akik minimális műszaki kompetenciával (és imbuszkulccsal) rendelkeznek. Egyébként a lényegében egyenes járat végigjárásához különösebb képzettség vagy felszerelés nem kell. Természetesen a belépéshez a DINPI hozzájárulása szükséges.

Információink szerint a DINPI tervezi a barlang idegenforgalmi (kalandturisztikai jellegű) hasznosítását, továbbá az ismételt lezárását.

Forrás: termeszetvedelem.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>