Kürtős-barlang

Kürtős-barlang

Hossza: 30 m

A Csévi-szirtek egyik északi, alacsony helyzetű és alsó bejáratként huzatoló barlangja.
Utóbbi adja az egyik jelentőségét, ugyanis a belőle nyáron kiáramló hideg levegő komolyabb folytatásra enged következtetni.

A pár méteres kuszodából álló barlangot 2007 nyarán kezdtük bontani, az Ariadne

Egyesülettel együtt, és gyors, de nem kicsi munkával kibontottunk egy törmelékkel teljesen eltömődött fülkét, amely után a huzatot követve be is jutottunk a barlang folytatásába, azonban sajnos egy kb 10 méter hosszú hasadék után áthatolhatatlan szálkőszűkület állta utunkat.

A törmelékhalmaz további kitermelése után kitűnt, hogy a keresztezett fülke valójában inkább akna, fölfelé és lefelé egyaránt tág szelvényben folytatódik. A barlang másik különlegességét az adja, hogy az említett törmelékből több cserépdarab is előkerült, amelyek az általunk használt bejáraton aligha juthattak be a törmelék alá, közé. Így feltételezhető a törmelék viszonylag friss, azaz a történelmi korban való odajutása, hasonlóan az Ősi-barlang esetéhez.

A barlangra jelenleg érvényes kutatási engedély nincs kiadva, a Szent Özséb Egyesület majd az Ariadne Egyesület is adott be rá engedélykérelmet. A barlang nincs lezárva, de a látogatásához a DINPI hozzájárulása szükséges.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>