Kősátor-barlang

Hossza: kb. 60m, Mélysége: kb. 20m, Bejárat: 609m tszf

A Pilis keleti oldalában, a Dachsteini Mészkőben nyíló, sokáig lényegében egyetlen pici teremből álló barlang mindigis nyitott volt, különösebb jelentőséget azonban senki nem tulajdonított neki, bár a másik neve, a “Szelelő-lyuk” elég árulkodó.

A 2012-es új rész

A 2012-es új rész (Slíz György felvétele)

Kocsis András, az Anubis Barlangkutató Egyesület vezetője figyelt fel rá, hogy a barlang igen erőteljesen huzatol, méghozzá felső bejáratként, tehát télen kifelé, nyáron befelé. A barlang végében a huzatot követve hamarosan egy járhatatlanul szűk, részlegesen elcseppkövesedett aknácska bontakozott ki, amelynek a keserves tágítgatásával haladtak lefelé, azonban a szűkület, amely több ponton csak mesterséges tágítás után volt járható, nem akart véget érni. Végül 2012 tavaszán vagy 15 méternyi szűkület után sikerült egy kitáguló aknába jutniuk, az akna alján egy szemből meredeken lejtő, 10 méter hosszú és 3 méter széles folyosót találtak, amelynek mindkét végét omladék torlaszolja el, és meglehetősen cseppköves, valamint a nyomokból ítélve a denevérek is igen régóta intenzíven használják telelő vagy alvóhelynek. Az alsó végén lévő törmelék réseiben közlekedik tovább a huzat, így itt jelenleg is zajlik a feltáró kutatás.
Probléma, hogy a szűk és hosszú, tekervényes bejárati akna nem teszi lehetővé a kibontott omladék felszínre szállítását.

Heliktitek (görbe cseppkövek) az új részben

Heliktitek (görbe cseppkövek) az új részben (Slíz György felvétele)

Az új rész végpontja bontás előtt a denevérkijelölésekkel

Az új rész alsó (huzatoló) végpontja bontás előtt a barna denevérkijelölésekkel. (Slíz György felvétele)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>