Indikációs-barlang

Hossza:  680 m,           Mélysége:   -53 m

Az 1998-ban gyors sikerekkel feltárt barlang rettenetes szűkületeiről és vendégmarasztaló, agyagtól csúszós ferde hasadékairól, az úgynevezett falakról nevezetes.

A barlang felső része szűk, tekergő járatokból áll, melyek telente le szoktak száradni. A barlang alsó fele a kb. 60 fok lejtésű, változó tágasságú úgynevezett falakból áll, amelyek télen-nyáron híg agyagosag szoktak lenni, és közönséges halandó gyakran nem bír rajtuk visszamászni.

A barlang hírhedt szűkülete, a Varacskos mögött van a Kanyon nevű, látványos párkányok közötti kanyonszerű bevágódás, majd a minden addiginál sárosabb mélypont, ahol az agyakitöltés véglegesen útját állja a továbbhaladásnak.

A barlang az utóbbi két évben vált ismét az érdeklődés célpontjává,  a belőle nyáron érkező huzat belépési pontjának a megtalálásával, ahol eddig sikertelen erőfeszítések történtek a bőséges agyagos omladékhalmazzal betakart szűk hasadékban való feljebb jutásra. Ez a rész szerencsére a falakon és a Varacskoson kívül esik, így könnyen elérhető. A légnyomjelzés azt is bebizonyította, hogy az Ajándék-barlang egyik alsó bejáratával állunk szemben.

A barlang lezárását 2005-ben a DINPI megrendelésére Berczik Pál kísérelte meg, de csak egy drótkötélpálya kiépítését és 3 köbméter sódernek a védett területen való otthagyását sikerült elérnie. Végül a Szent Özséb Barlangkutató Csoport végezte el a lezárást.

A barlangot az Ariadne Egyesület a sajátjának tekinti, bár a kutatási engedélyük lejárt, és mivel a kutatást bizonytalan ideig szüneteltetni kívánták, sőt meg is tiltották, ezért a Szent Özséb Egyesület adott be rá engedélykérelmet, amelynek az elbírálása folyamatban van, így jelenleg hivatalosan csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park hozzájárulásával lehetne látogatni, ám a hivatalos verzió szerint megrongálták az ajtót és azóta nem lehet kinyitni.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>