Hosszú-hegyi-zsomboly

Hossz: 50 m, Mélység: 28 m, Bejárat: 440 m tszf.

A barlang hivatalos neve Háromlyukú-zsomboly. A Hosszú-hegynek csaknem fent a gerincén, az ott húzódó zöld csík turistajelzéshez igen közel, gyönyörű panorámájú helyen található.

A Hosszú-hegy legnagyobb, dachsteini mészkőben kialakult, hévizes eredetű barlangja. Gyakorlatilag egyetlen függőleges aknából áll, amely a közepén teremmé szélesedik.

Szép tágas akna, csak sajnos nincs tovább...

Szép tágas akna, csak sajnos nincs tovább…

Keletkezése szempontjából zsomboly jellege hévizes formaelemei miatt igencsak megkérdőjelezhető. Valószínű, hogy a Pilis hegység DNy-i nagy letörése mentén sorakozó többi barlanghoz hasonlóan inkább hévizes freatikus eredetű (víz alatti oldódással és páralecsapódásos oldással keletkezett, feláramló meleg vízben)

A barlang a történelem során jóval kisebb mélységig volt járható, azonban az 1968-tól egészen 1991-ig tartó, zömében az FTSK által végzett nagyszabású feltáró kutatási projekt keretében teljes szelvényben távolították el a kitöltést kézi módszerekkel, amely kitartó munkának az eredménye a barlang jelenlegi mélysége, egy kisebb, felfelé tartó oldalág (a Medve-lyuk), valamint a felszínen új domborzati elemként megjelenő meddőhányó lett.

Kordos László a barlangban holocén kori gerinces fauna gazdag leleteit találta meg az ásás során.

Mindhárom bejárata ráccsal fedett, de a pusztuló alapkőzet miatt a rácsok melletti hézagok egyre nőnek, és lakat sincs rajta, így egy bárki gond nélkül hatolhatna a barlang belsejébe, persze csak kellő tapasztalattal, ugyanis kötéltechnika nélkül a bejárása lehetetlen. Feltáró kutatás jelenleg nem zajlik benne, és nem is tudunk olyan végpontjáról, amelyet érdemes lehetne bontani. Látogatásához a DINPI hozzájárulása szükséges.

adatok forrása:
www.termeszetvedelem.hu ,
wikipédia: Hosszú-hegy ,
http://www.barlang.hu/pages/PILIS96.htm

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>