Bivak-barlang

Bivak-barlang

Hossza: 19 m

A Csévi-szirt egyik magasan elhelyezkedő barlangja, a Bivak-barlang egyike a nagy bejárati teremmel rendelkező barlangoknak, a Legény bejárata felett majdnem 100 méterrel nyílik, nehezen megközelíthető hegyoldalban.

A Leány-barlangénál valamivel kisebb bejárati termét a történelem során valószínűleg minden korban használták az emberek, az ősemberektől a remetéken át az itt bivakoló turistákig.
Éppen ezért régészeti szempontból jelentős lelőhelyként van nyilvántartva, és fokozott védettséget élvez (elméletben).

A barlang kutatási szempontból sem jelentéktelen, a terem ugyanis járhatatlanul szűk, de biztatóan huzatoló hasadék formájában folytatódik. Érdekessége, hogy magas fekvése ellenére alsó bejáratként huzatol (nyáron kifelé), így az Ariadne-barlangrendszerrel való összefüggése nem valószínű, de a hegytető felé fölfelé még akár komolyabb folytatása is lehet.

A Csévi-szirtek azon kevés barlangjainak egyike, amelyben – noha ígéretes végpontja van – soha nem zajlott feltáró kutatás. Bár az Ariadne Egyesület évekig rendelkezett rá kutatási engedéllyel, ez szűkület-kamerázásban és hőmérséklet-mérésben merült ki, az engedély pedig később lejárt. Ezután a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület adott be rá kutatási engedély iránti kérelmet, amelyet elutasítottak, így a barlang folytatásának a feltárása még várat magára.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>