József-hegyi-barlang

A "Kinizsi-pályaudvar" egy túlexponált fotón

A “Kinizsi-pályaudvar” egy túlexponált fotón

A Rózsadomb tetjén,  229 m tszf. magasságban nyílik, hossza kb. 6 km.

A barlangot 1984 telén találták egy épület alapozásakor: Előbb egy meleg levegőt adó indikáció került elő, majd a hosszan eltömődött, mélybe vezető járatot Adamkó Péter irányításával (államilag finanszírozva) bontották ki, aztán szinte egyszerre tárult fel a tágas, kristályokkal ékes, összefüggő járatrendszer.

A triász és eocén mészkőben valamint márgában húzódó járatokat a középső-pleisztocén idején alakította ki az a hévizes oldó tevékenység, amely a vidék mélyebb szintű barlangjaiban egyébként még ma is zajlik.

Fehér gipszkristályokkal borított falak

Fehér gipszkristályokkal borított falak

A barlang hossza és nagy termei alapján is jelentős, legnagyobb érdekessége azonban a falakat sokhelyütt teljesen beborító borsókő-kiválások, tűs aragonitok, jellegzetes gipsztőrök, árvalányhajszerű gipsz-szálak, baritkristályok tömkelegében rejlik.

Éppen ezért a barlang különösen védett, bejárata lezárt, elvileg csak a DINPI hozzájárulásával látogatható, amelyhez szakmai indokok,  és barlangjárási gyakorlat szükséges. Úgy tudjuk, hogy ezzel egyidejűleg évek óta léteznek tervek és szándékok a barlang idegenforgalmi hasznosítására.

...és a személyi kultusz

…és a személyi kultusz

A barlangot a feltárástól fogva a mai napig a Rózsadombi Kinizsi Barlangkutató Egyesület (Adamkó Péter és Leél-Őssy Szabolcs) kezeli a gyakorlatban.

A barlang bejáratán egy csinos kis kutatóház is található – és mivel ez város egyik legértékesebb telke, így kérdés, hogy mi lesz a telek (és a nem mellékesen barlang) hosszú távú sorsa.

(Slíz György felvételei)
adatok forrása: www.termeszetvedelem.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>