Sárkány-jégbarlang

Hossza: 32 m, Mélysége: 10m,  Bejárat: 280m tszf

A Kisapáti közelében, a Szent György-hegy orgonáinak a tövében lévő bazaltomladék közötti hézagokból álló barlang szükségszerűen a történelem során is valamilyen mértékben nyitott lehetett, hiszen különben nem szólt volna úgy a legenda, hogy benne lakott a sárkány. Egy 1986-os, Eszterhás-féle térkép a barlangot 8,4 méter hosszban ábrázolja, de megjegyzi, hogy ebből csak 2 méter bejárható.

1998-ban John Szilárd vezetésével a Styx Barlangkutató Csoport kibontotta a barlang bejáratát, és a fent írt hosszban bejárták.

Beszámolójuk szerint a barlangból áprilisban 0 fokos levegő áramlott ki, és fagyott (jéggel cementált) törmeléket kellett bontaniuk. Ez egy máshol is leírt jelenség, amelyet az okozhat, hogy a tömegéhez képest nagy felülettel rendelkező omladékok az alsó bejárat közelében télen sokkal jobban át tudnak hűlni a behúzó hideg levegő hatására, mint a jó hővezetésű, és viszonylag nagy tömegű, kis felületű szálkőfalak.

Megjegyezzük még, hogy hasonló hideglevegő-kiáramlásokat más vulkanikus területeken is ismerünk (például a Badacsony hegyen 2-ről is tudunk), ezekkel általában senki nem foglalkozik.

A bejárat nincs lezárva, de a barlangról 2001 óta semmilyen adat nincs, így megeshet, hogy esetleg ismét elzáródott.

Forrás: MKBT Tájékoztató 1998 Július-augusztus (John Szilárd), termeszetvedelem.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>