Kessler Hubert-barlang

Kessler Hubert-barlang (Büdöskúti-víznyelőbarlang)

Hossza: kb. 1 km,     Mélysége: 203 méter

 

A barlang vázlatos oldalnézeti kontúrja (rajzolta: Slíz György)

A barlang vázlatos oldalnézeti kontúrja (rajzolta: Slíz György)

A Keszthelyi-hegység edericsi fennsíkjának keleti szélén található egy kis természetes gödör alján, a piros jelzéstől D-re 50 m-re.
Bejárati szakasza régebb óta ismert volt, nagyobb részét 2012-2013 folyamán tárta fel a Tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoport, a felfedezés elsősorban Horváth Sándornak köszönhető. Felmért szintkülönbsége 202,3 méter, ehhez jön még az 1m-t meghaladó mélységű végponti tó.  Hossza még nincs teljesen felmérve, de az eddigi mérések alapján 1 km felett lehet.
A barlang triász dolomitban alakult ki, az edericsi fennsíkot átszelő tektonikus eredetű horpadás északi részén. Alsó szakasza már mészköves jellegű. A nagyobb üregek valószínűleg karsztvízszint alatt jöttek létre, később víznyelőként is működött. A szűk bejárati aknák után vízszintes jellegű rész következik két nagy teremmel és szép cseppkődíszekkel. Innen egy omladékos szakaszon át kisebb termekhez, majd hasadékaknákhoz jutunk. A járat végül a 70 m mélységű, tágas és párkányokkal megosztott Szent Hubertusz-aknába torkollik. Ez a Megakavics-terem mennyezetébe vezet. Innen a vízszintes járatszakaszokba ereszkedhetünk le. A végpontot egy szifontó alkotja. Ez előtt több helyen nyílnak kürtők a magasba, felső szintű járatokba is felmászhatunk.
A  Szent Hubertusz-aknában és a Megakavics-terem alatt kötéltechnikai felszerelés szükséges, a barlang bejárása megfelelő gyakorlatot és az omlások miatt nagy óvatosságot igényel. Lezárása folyamatban van, látogatásához a BfNPI engedélye szükséges.

Forrás: Szilaj Rezső írása.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>