Berger Károly-barlang

 

Hossza: legalább 4km        Függőleges kiterjedése: 34 méter

A barlang bejárata

A barlang bejárata

A Tapolcára jellemző szarmata mészkőben kialakult sekély barlangrendszer kútszerű bejárata a Hotel Pelion területén található. Az üregrendszer a szálloda építkezési munkáinak előkészítése kapcsán tárult fel 2002-ben. 2010 előtt mintegy 900 m hosszban volt ismert, ezek a járatok képezik a barlang felső szintjét. 2010-ben jutottak le a tapolcai barlangászok a 3 km hosszban felmért, de legalább 4 km-es alsó járatszintre.
A barlang felső, ún. „régi” része inaktív hévizes labirintus, helyenként, pl. a Mosóporos-ágban és a Kristályrezervátumban szép kalcit és aragonit, valamint hidromagnezit kiválásokkal, látványos oldásformákkal.
Az alsó szint közvetlenül a karsztvíz (-20 m) felett található, kilenc kisebb-nagyobb, 20-30 C fokos tóval. Ezek közül kerül ki Magyarország legnagyobb földalatti tava.  Járatrendszerét főleg a hasadékos és lapítós formák kombinációi alkotják. Igen jelentősek a barlangi kiválások, pl. a helyenként tömeges borsókőoszlopok.

Az Álmok-tava

Az Álmok-tava

A jellemzően szűk járatokhoz néhány gigantikus terem kapcsolódik, ezek némelyike különféle hőmérsékletű melegvizes tavakat tartalmaz. Egyik-másik tóban különleges képződmények, főleg borsókövek egész szőnyege borít be mindent, és a vízből apró CO2 buborékok sokasága emelkedik felfelé. A barlang mélysége annyira csekély, hogy a egyes helyeken még az autók berregése is hallatszik, például a 30 méter átmérőjű tó feletti főte is csupán 17 méter vastag…

2012 december 19 óta Tapolca város alatt már egyetlen rendszerré van összekötve a Berger Károly-, a Kórház-, valamint az idegenforgalmilag hasznosított Tavas-barlang, az egységes rendszer neve Tapolcai-barlangrendszer (link az országos barlangnyilvántartáshoz).

Borsókő oszlop, azaz logomit

Borsókő oszlop, azaz logomit

A barlang bejárata lezárt, magánterületen nyílik, a bejutáshoz a BfNPI hozzájárulása szükséges (amelyet csak kutatási célhoz adnak), de egyébként is igen nehezen járható a szűk kuszodák miatt, nem sétabarlang. Kutatási engedéllyel a Plecotus Egyesület rendelkezik.

Forrás: Szilaj Rezső (Plecotus Barlangkutató Egyesület, Tapolca)

Fotók: Slíz György

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>