Folytatódik a Szent Özséb-barlang

Egy új járat nyílt meg július 30-án este  Szent Özséb-barlang Áttörés-terméből kiindulva, a Pentenáriumi-szakasz bejárati depója alatt.  4 év után először történt továbbjutás, bár először csak 20 méter, ám a barlang eddigi szakaszaitól eltérő, szűkös, omlásmentes, szépen oldott járatot találtunk, a  tegnapelőtt feltárt Tanfolyamos-teremben és a belőle kiágazó hasadékban további végpontok várnak bontásra, az új részek összhosszúsága 100 méter.

Az Áttörés-terem a 2008-ban feltárt Pentenáriumi-szakasz első kis fülkéje, amelynek az aljzatát eredeti formájában csak ketten láttuk, mert a további bontás során agyagos törmelék lett a fülkében felhalmozva. Emlékeink szerint azonban a depó alatt komoly légrések voltak a kőtömbök között, így most az ínséges időkre való tekintettel letermeltük a 2 köbméternyi depót a lentebb található Agyaglajtős-terembe,  majd tovább bontottunk, és az eredeti szint alatt 1 méter mélységben rögtön be is jutottunk az oldalra kiágazó folyosóba, amelynek a végén egy hosszú, emelkedő kuszodában még vagy 10 métert jutottunk előre, egy bontásra érdemes agyagdugóig. A járat egyébként dél felé tart, a 30-40 méterrel feljebb lévő Meander alatt húzódik. Mivel különösebb indok nélkül, “vastyúk is talál szeget” alapon ástuk fel az Áttörés-termet, ezért az új rész neve Vastyúk-ág lett.

A barlang teljes hossza ezzel 900 méter, a mélység sajnos nem változott.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>