Nézsai-víznyelő

A sűrűn sávozott terület a Nézsai-víznyelő vízgyűjtője, a ritkán sávozott medence maradék területe

A sűrűn sávozott terület a Nézsai-víznyelő vízgyűjtője, a ritkán sávozott rész pedig a medence maradék területe. A szaggatott kék vonal a patak egykori folytatódó medre

Az 55 m mély és közel 400 m hosszú Nézsai-víznyelő a Naszály hegytől 5 km-rel keletebbre elterülő, agyaggal fedett medence alsó végén található, egy hegynek nem nevezhető mészkő-pukli tövében. Állandó vízfolyással és több mint 1 négyzet-kilométeres vízgyűjtővel rendelkezik, de ennek duplája lehetett a víznyelőpont hátrálását megelőzően a medence egykori nyelőinek vízgyűjtője.

A kútgyűrűkkel kiépített bejárat ma száraz, mert egy gát biztosítja a patak továbbfolyását az egykori mederben. (A patak továbbfolyva apránként elenyészik) A kútgyűrűsor alatt egy nagy omladékzóna található, lejjebb pedig csipkésre oldott, keskeny, függőleges hasadékok ruhaszaggató falakkal. Oldalnézeti térképe itt látható.

Ágacskák köré kivált ál-szalmcseppkövek

Ágacskák köré kivált ál-szalmcseppkövek

A barlang bejáratában erős huzat érezhető (nyáron kifelé), de ennek forrása a barlangban nem állapítható meg. A barlangban cseppkövek nem jellemzőek, elvétve azonban olyan képződmények kerültek elő (például borsókő vagy átkristályosodott ősi cseppkőkéreg), amelyek egy esetleges korábbi, víznyelőműködés előtti fázisból maradhattak fenn. A bejárati kútgyűrűsor alján a falakon és a behullott ágakon fejlődő bevonat vélhetően a huzattal van összefüggésben.

A barlang bejárata le van zárva, kezelője a távoli Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (mivel már Nógrád Megyében található), kutatás nem zajlik benne. Az adatok forrása az Országos Barlangnyilvántartás.

Mit keres itt hévizes borsókő?

Mit keres itt hévizes borsókő?

Ruhaszaggató kőcsipkék

Ruhaszaggató kőcsipkék

Huzatborsókövek a felfelé tartó omladékban

Huzatborsókövek a felfelé tartó omladékban

A fekete kőzet

A fekete kőzet

A Patakos-ág

A Patakos-ág

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>