Bányász-barlang

A barlangot rejtő töbör

A barlangot rejtő töbör

A Nagy-fennsíkon nyílik, 739m tszf. magasságban, egy töbör oldalában, zsombolyszerű aknával. Triász időszaki mészkőben alakult ki. A 120 m összhosszúságú, csupa aknából álló barlangot a bejárati akna 24m mélységig való kibontása árán 1964-ben tárták fel eleink. Az eredetileg 130 m mélynek mondott barlangról utóbb kiderült, hogy csak 87m mély.

A barlang jelen pillanatban a kevés aktívan zajló bükki feltáró kutatások egyikének helyszíne, mélysége több sikeres szűkülettágítás után elérte előbb  115, majd a 135 métert, a 2013 nyári nagy felfedezéssel pedig a 223 métert egy több csoportból alakult kicsiny kollektívának köszönhetően, Rántó András (Dis) és Sűrű Péter (Szifon) vezetésével.

A kutatás különös jelentőségét az adja, hogy a barlang esetében a végponton észlelhető huzaton túlmenően a bejárat és a forrás szintkülönbsége 400 méter…

Mindemellett a barlang – bár víznyelőnek említik – a jellege alapján inkább zsomboly lehet (a falak felületén lecsorgó víz primer oldással alakította ki, tehát nem feltétlenül zajlott benne nagy vízhozamú nyelőtevékenység), ami miatt nem garantált, hogy fejlett horizontális járat tartozik hozzá  a karsztvízszinten – de ettől még a 300 méteres mélység átlépésére jó eséllyel pályázik. A feltételezések szerint a Szinva-forrásba vezetheti a vizet.

A barlang nyitott bejárata ellenére csak a BNPI hozzájárulásával látogatható, fokozottan védett, a bejárásához kötéltechnikai ismeretek és felszerelés szükséges.

A Törpill-akna

A 2013 nyarán feltárt Törpill-akna

A nagy akna

A nagy akna, amellyel átlépte a barlang a 200 métert

A nagy akna

A nagy akna másik részlete

Sejtes kalcit

Sejtes kalcit (Fotó: Berentés Ágnes)

Csipkés-kürtő

Csipkés-kürtő (Fotó: Berentés Ágnes)

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>