Áttörés az Ajándék-barlangban, 100 méter felett a mélység

Az Ajándék-barlang Holt-pont nevű részén, amely nem a legmélyebb pont, tavaly ősszel sikerült átjutni egy omladékzónán egy 25 méter hosszú, végig a denevérjelöléseket követő kutatóvágattal. Az emögött felfedezett járat mélypontja nagyarányú, hosszú ásás után megnyílt, és bejutottunk a barlang várva várt folytatásába, a Rémkőháti-terembe és az alatta lévő járatokba. Itt a korábban megszokott porcelánbolt-szerű cseppköves járatokat csupasz szálkőfalak és cuppogós agyag váltotta fel. Az új szakasz a Vacska-barlang nagy termeit is magába foglaló tektonikus törés mentén alakult ki, ám pont ellentétes irányba tart, távolodik a Vacskától.

A Múzeum-hasadékba vezető egykori mélyponti táró huzatának az ügyét tehát felderítettük, mivel a táró további hajtása szintén a Rémkőháti-terembe vezetett volna,  azonban így megkerültük.

Az új szakasz legmélyebb pontján, kb. 140 méter mélységben érkezik a huzat, amely az Indikációs-barlang vagy a Vacska felől származik. Itt azonban nutellához hasonló állagú agyag tölti ki a járatot, amelynek a kiadogatásához legalább 8, nagyon elszánt ember szükséges.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>