Szabó-pallagi-zsomboly

Szabó-pallagi-zsomboly avagy Baglyok-szakadéka

Mélység: 151 m,  összhosszúság: 1035 m

A bejárat

A bejárat

A Bódvaszilas falu felett, a Kék sáv túristajelzés közelében nyíló barlang bár az 1911-es alsóhegyi expedíció figyelmét is felkeltette, akkor azonban nem jutottak le a kenderkötelekkel felszerelt kutatók.

Csak 1927-ben ereszkedtek le a BETE tagjai (köztük Kessler Hubert). Ők a barlangot 63 méter mélységig járták be.  1978-ban vette észre Lukács László (Drúz) azt az Ablakot -30 méteren, amelyen át a Sáros-akna aljáig, -120 méterig lejutott. 1985-ben a BEAC barlangkutató csoportja folytatta a kutatásokat, főleg kürtők kimászásával, majd a mélyponti omladék bontásába is belefogtak. 1992-ben elérték a 151 méter mélységet, azonban azóta az oda levezető bontott szakasz ácsolata elkorhadt és összedőlt.

A barlang térképe itt érhető el

A barlang a mai elképzelések szerint a falakon lecsorgó víz elsődleges oldó hatása miatt keletkezett, illetve jelenleg a legtöbb szakaszon már pusztuló fázisban van, azaz gyönyörű cseppkőlefolyások nőnek az aknák falain.

A bejárati akna az Ablakból felnézve

A bejárati akna az Ablakból felnézve

A bejárásához kötéltechnikai felszerelés és tudás, valamint az Aggteleki NP Igazgatóság hozzájárulása szükséges. A denevérek védelme érdekében október 15 és március 15 között nem látogatható. Kutatási engedély jelenleg is van rá kiadva, de aktív feltáró kutatásáról nem tudunk.

Forrás:

www.termeszetvedelem.hu,

http://www.barlang.hu/pages/alsohegy/Baglyok.htm

 

 

 

 

Ereszkedés tovább a Mozdonytól

Ereszkedés tovább a Mozdonytól

 

-120 méterről felnézve

-120 méterről felnézve

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>