Nyári tanfolyam kezdőknek – SZÖBE

.

.

Szeretnél barlangász lenni? Szeretnéd feszegetni a határaidat? Szeretnéd, hogy megtanítsunk téged örülni olyan, már-már unalomig megszokott dolgoknak, mint a napsütés, a száraz ruha, vagy akár egy kocka csoki?

A tanfolyam során a barlangi mozgásformák és a kötéltechnika elsajátítása a cél, de azért mintegy mellékesen a Bükk leglátványosabb barlangjaiban  fogunk túrázni.

Az alábbi barlangok várhatóak: Létrási-vizes-bg, Szivárvány-bg, Szepesi-bg, István-lápai-bg, Diabáz-bg (mélypont felé), Fekete-bg, Pénz-pataki-vny, Kiskőháti-zs, Lyukas-gerinci-zs.

A korábbi évek tapasztalataira alapozva mindez egy táborozás keretében zajlik, mely során minden nap ellátogatunk egy-egy barlangba, így a hétvégenként esedékes, fél évig húzódó “hagyományos” alapfokú tanfolyamokhoz képest sokkal jobban  érvényesül a barlangászat csapatépítő jellege, ugyanakkor az elméleti ismeretek átadása nyilván kevésbé hatékony, ezt kár is lenne tagadni.

A tanfolyam tervezett időpontja 2017 július 1-9, helyszíne a Bánkúttól É-ra található Csurgói ház lesz.

Akinek esetleg kétsége van afelől, hogy mi komolyan vesszük azt, amit csinálunk, az tekintse meg például a videónkat a Béke-barlangi fürdőruhás túráról, vagy a 2016-os, előző évi felfedezésekről szóló propagandavideót. Vagy akár a teljes lejátszási listát :-)

A tanfolyam létszámát 10 főre tervezzük, ebből 6 már megvan – tehát ne sokat gondolkozz, mert lemaradsz!

A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik szeretik a kihívásokat, nem félnek a hideg víztől, és nem szeretnek délig aludni, és nem bánják, ha jól elfáradnak.

És akik emellett könnyen alkalmazkodnak a közösséghez, megeszik a közösen főzött vacsorát, szeretnek a tábortűz körül énekelni, ám nem részegeskednek és nem dohányoznak (legalábbis a tábor ideje alatt).

A tanfolyam során elvárjuk a szervezők utasításainak és a tábor rendjének a betartását a felszínen is - például várhatóan reggelente ébresztő lesz, éjszaka pedig aludni kell – az jöjjön, akinek ez nem okoz különösebb lelki megrázkódtatást.

18 év alattiakat is szeretettel várunk. (Csak hozzanak írásbeli szülői hozzájárulást!)

A tanfolyam előtt két alkalmat is szervezünk a velünk, egymással és a barlangokkal való ismerkedés céljából.

Június 18, Bükk, Diabáz-barlang, Szirén-barlang

Június 25, Pilis, Borostyán-barlang (felszíni bontás) és Szent Özséb-barlang.

Addig is érdemes jelentkezni és érdeklődni a kapcsolat menüpontban vagy a gyorgy.sliz@gmail.com címen.

A túrákon sor kerülhet néhány hosszú záridős profi barlangi fotó elkészítésére, de erre a barlangban töltött időnek csak a töredékét szánjuk. (Saját fényképezőgépet nem érdemes hozni, mert a barlangi fényképezés az egy külön “szakma”, a teljes sötétség miatt nulla az esélye annak, hogy egy “nyomkodom a telefont aztán valami majdcsak lesz”-típusú kép értékelhetőre sikerüljön.

Nézd meg a tavalyelőtti tanfolyami képgalériát:

A tanfolyam során overallt, sisakot, lámpát és slószt (egyéni kiegészítő kötéltechnikai felszerelést, azaz beülő, ereszkedő- és mászóeszközök, stb) biztosítunk, és a szállást és étkezést szintén. Ez benne foglaltatik a tanfolyam költségében.

A tanfolyam költsége felnőtteknek 40 000 Ft, diákoknak (keresettel nem rendelkezőknek) 30 000 Ft. Hozz magaddal még egy embert – ha pl. testvérek, barátok ketten együtt jelentkeznek, jelentős kedvezményt adunk.

Ha nincs egy filléred sem, de nagyon szeretnél jönni, még ne keseredj el teljesen! Ha különösen tehetségesnek ítélünk, akkor elképzelhető, hogy lehetőséget biztosítunk arra, hogy a csapatunk további kutatómunkájában való részvétel vállalása esetén a vendégünk legyél. Ezesetben a figyelmedbe ajánljuk továbbá a kutatótáborunkat.

 

(Megjegyzés: ha ezt a költséget a hagyományos alapfokú tanfolyamokkal szeretnéd pénzügyileg összehasonlítani, akkor vedd figyelembe, hogy azok árába általában nem számítják bele a szállások és az utazások költségeit, valamint a közös étkezést (mivel az másutt általában nincs), így egy 30 000 Ft-os költségű alapfokú tanfolyam valójában inkább 70 000 Ft-ba fog kerülni.)

A szállás alatt kulcsosház vagy hasonló jellegű objektum értendő, tehát nem kétcsillagos szálloda. Minden további nélkül megtörténhet, hogy a földön kell aludni, és hideg vízben mosakodni. A barlangok egyébként is jellemzően hidegek és vizesek, tehát azt amúgy sem árt megszokni.

Az étkezés alatt napi egy (közösen főzött) főétkezés értendő, egy fogással, és általában este, mivel akkor lesz erre időnk. Vásárlási lehetőség nem lesz, tehát azt kell enni, amit főztünk… (Ha valakinek valamilyen ételallergiája van, akkor természetesen találunk valamilyen megoldást.) Reggelire hozzávetőlegesen valami lekváros kenyér jellegű dolgot kell elképzelni,  napközben pedig a barlangban legfeljebb egy-egy tábla csokit szoktunk enni, mivel az könnyen szállítható. Amennyiben valaki külön nassolnivalót hoz magával, akkor elvárás, hogy azzal mindenkit megkínáljon.

Amit egyénileg kell hozni: Hálózsák, polifoam, gumicsizma, két rend aláöltözet (melegítőnadrág és pulóver), ún. mártott kesztyű, és sapka vagy fejkendő. A Bükkben hideg van, a felszínre sem árt pulóver, hosszúnadrág, bakancs, és a kötéltechnika gyakorláshoz munkáskesztyű, valamint egy a sisaktól független, nem-barlangi zseblámpa vagy fejlámpa.

Ha valamely jelentkező tud játszani valamilyen mozgatható hangszeren, akkor azt nyugodtan tudassa.

A “barlangjárás alapjai” című jegyzetet kérjük a tanfolyam előtt önállóan elolvasni. A  tudomány iránt érdeklődőknek ajánljuk továbbá Kraus Sándor “barlangföldtan” c. jegyzetét is.

(A félreértések elkerülése végett leírjuk, hogy a tanfolyam nem az MKBT Oktatási Szakosztály rendszere szerinti alapfokú tanfolyam, de természetesen, aki szeretne az OSz vizsgáján részt venni (legközelebb várhatóan a tanfolyam után csak 2018 nyár elején lesz erre lehetőség), annak majd segítünk az erre való felkészülésben)

A tanfolyamot a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület nevében szervezi és vezeti Slíz György barlangász túravezető.

A tanfolyamon mindenki saját felelősségére vesz részt, amelyről majd egy nyilatkozatot is alá kell írnia (illetve 18 év alattiak esetében a törvényes képviselőjének).

Hozzászólás nem lehetséges.